Διατροφή

Το «Ελληνικό» καρπουζάκι στην έκτη θέση στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών

Τα οφέλη για την υγεία μας απο το πιο αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού

Η Ελλάδα στην έκτη θέση στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών καρπουζιών, σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων COMTRADE των Ηνωμένων Εθνών

Με τα στοιχεία να έχουν την Ελλάδα να παράγει καρπούζια 204,46 εκατομμυρίων κιλών που αντιστοιχούν στο 5,6% των συνολικών εξαγωγών σε ολόκληρο τον κόσμο, με μέση τιμή 0,273 ευρώ ανά κιλό. Στην πρώτη θέση η Ισπανία που εδραιώνει για άλλη μια φορά τη θέση του ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καρπουζιού στον κόσμο.

Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό. Αποτελεί επίσης μια καλή διαιτητική πηγή κιτρουλλίνης και λυκοπενίου, δύο πολύ σημαντικών φυτοχημικών ουσιών.

Η κατανάλωση καρπουζιού (ή και του χυμού του) μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της αποθεραπείας των καταπονημένων μυών.

Τα καρπούζια συνήθως τρώγονται φρέσκα, μπορούν όμως να μετατραπούν σε χυμό ή να προστεθούν σε smoothies.

Διατροφικά Στοιχεία

Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7.6%). Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λίπος είναι σχεδόν μηδενική και έχει πολύ λίγες θερμίδες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button