Κατεξοχήν χειμερινό φρούτο με πλούσια γεύση, που το βρίσκουμε στην αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τον Φλεβάρη. Λέγεται, το όνομά του προέρχεται από τους ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους Μανδαρίνους, λόγω της ομοιότητας του χρώματος της στολής τους με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού.Το φρούτο αυτό ήταν τόσο δημοφιλές τα χρόνια εκείνα, που αποτελούσε και ένα εξαιρετικό δώρο ανάμεσα στους εκπροσώπους της υψηλής κοινωνίας της Κίνας.
Αυτό το ισχυρό μικρό φρούτο παρέχει πάνω από το ένα τέταρτο της Ημερήσιας Αξίας για βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος, την επούλωση πληγών και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Τα μανταρίνια παρέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα. Αν και δεν είναι πλούσια πηγή χαλκού, τον διαθέτουν περισσότερο από τα περισσότερα φρούτα. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την υγεία, καθώς βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην απορρόφηση του σιδήρου. Έτσι, βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς σας.
Μαζί με βιταμίνες και μέταλλα, ένα μέτριο μανταρίνι περιέχει το 8% της Ημερήσιας Αξίας για φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου σας, τα οποία βοηθούν την πέψη και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων καταστάσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Το μανταρίνι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληθώρα βιταμινών, φαινολών, φλαβονοειδών, καροτενοειδών, φυτικών ινών και μετάλλων, παρέχοντας οφέλη σε καίρια θέματα υγείας όπως είναι ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και η παχυσαρκία.
Ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες Α και C, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις, και είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου.
Ακόμη, νάτριο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και φολικό οξύ είναι μερικά ακόμη από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που απολαμβάνει ο οργανισμός μας σε κάθε μπουκιά μανταρινιού.
Το πιο σημαντικό όμως, το αγαπημένο αυτό χειμωνιάτικο φρούτο έχει την μοναδική ικανότητα να αποσύρει από τον οργανισμό μας τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως:
•μόλυβδος-Pb
•υδράργυρος-hg
•χαλκός-Cu
•κάδμιο-Cd
•χρώμιο-Cr και
•αρσενικό – As
Τα βαρέα μέταλλα, γενικά δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, όση αποτοξίνωση και να κάνει κάποιος, και θεωρούνται μια από τις αιτίες για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως πονοκέφαλοι, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλτσχάιμερ. Η καρκινογόνος δράση των μετάλλων έχει μελετηθεί με μεγάλο αριθμό τοξικολογικών ερευνών και έχει βρεθεί ότι ο μηχανισμός της άμεσης προσθήκης σε κυτταρικό DNA (που προκαλεί μεταλλάξεις) είναι δευτερεύουσας σημασίας, σε σχέση με τη δράση μέσω οξειδωτικών βλαβών στο DNA που προκαλούνται από την παραγωγή ελευθέρων ριζών.