Γαστρονομία

Μανταρίνι ακόμη μια υπερτροφή του χειμώνα!

‘Ενα χειμερινό φρούτο με πλούσια γεύση και υπέροχο άρωμα  που το βρίσκουμε στην αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τον Φλεβάρη. Λέγεται, το όνομα του προέρχεται από τους ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους Μανδαρίνους, λόγω της ομοιότητας του χρώματος της στολής τους με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού. Το φρούτο αυτό ήταν τόσο δημοφιλές τα χρόνια εκείνα, που αποτελούσε και ένα εξαιρετικό δώρο ανάμεσα στους εκπροσώπους της υψηλής κοινωνίας της Κίνας.

Μπορεί να είναι μικρά αλλά είναι θαυματουργά. Νόστιμο γλυκό και όμορφο  το μανταρίνι Θεωρείται επάξια μία από τις υπερτροφές του χειμώνα. Στη χώρα μας ήρθε από την Κίνα περίπου το 1800. Το καταναλώνουμε κυρίως ωμό, αλλά στην παράδοσή μας υπάρχει και το γλυκό του κουταλιού, ειδικά με τη φλούδα του.

Εμείς  δοκιμάσαμε φρεσκοστημένο χυμό μανταρίνιτον πιο εύκολο τρόπο να έχεις την υπέροχη γεύση αλλά και τα οφέλη τουστο juice bar του Απολλώνιου (λεφ. Αθηνών Σουνίου Λαγονήσι).Απλά υπέροχος!

Τι προσφέρουν τα μανταρίνια στον οργανισμό μας

-Το μανταρίνι περιέχει την υπερδιπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη Α από το πορτοκάλι.

Τρώγοντας ένα μανταρίνι παίρνεις περίπου τη μισή ποσότητα που χρειάζεσαι καθημερινά σε βιταμίνη C και θωρακίζεις το ανοσοποιητικό σου. Επιπλέον η βιταμίνη C, είναι σημαντικός παράγοντας στην παραγωγή κολλαγόνου. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθάει αποτελεσματικά στην απορρόφηση του σιδήρου.

-Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επιβραδύνουν το οξειδωτικό στρες που συμβάλλει στη γήρανση.

-Βελτιωμένη διαχείριση του διαβήτη καθώς βοηθάνε στη μείωση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 .

-Καλύτερη όραση και υγεία των ματιών Τα μανταρίνια είναι εφοδιασμένα με βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Και οι δύο παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών.

-Λιγότερες φλεγμονές καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το σώμα σας δεν παράγει βιταμίνη C, οπότε είναι σημαντικό να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν αυτό το ζωτικό θρεπτικό συστατικό. Τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι εμποδίζουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται στο σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Η βλάβη – δηλαδή το οξειδωτικό στρες – προκαλεί φλεγμονή.

-Είναι μια από τις καλύτερες τροφές για ρύθμιση της χοληστερόλης και της πίεσης.


 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button