ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου.

Η 25η Μαρτίου είναι από τις πιο σημαντικές ημέρες για τη χώρα μας, καθώς είναι διπλή γιορτή αφού γιορτάζουμε  τόσο την επανάσταση των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1821 όσο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα που διακρίνει την 25η Μαρτίου είναι και μπακαλιάρος σκορδαλιά, καθώς είναι το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας.

Ο μπακαλιάρος εμφανίστηκε αρχικά κατά την περίοδο των Βίκινγκς, γύρω στο 800 μ.Χ., ενώ οι Βάσκοι κατά το Μεσαίωνα ανέπτυξαν το εμπόριο του, καταφέρνοντας να το διατηρήσουν για αρκετό καιρό, κάτι που ήταν ζωτικής σημασίας για τα ταξίδια τους.Ο μπακαλιάρος, αν και δεν βρίσκεται στα νερά της Μεσογείου, ήταν διαθέσιμος στους Έλληνες ήδη από τον 15ο αιώνα.

Για το πώς φτάσαμε να καταναλώνουμε το συγκεκριμένο έδεσμα, υπάρχουν πολλές ερμηνείες.

Μια εκδοχή είναι ότι οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, χρησιμοποιούσαν τον μπακαλιάρο ως τροφή, καθώς ήταν ένα εύκολο προϊόν για να βρεθεί. Ιστορικά οι Άγγλοι έστελναν στη χώρα μας εγάλες ποσότητες μπακαλιάρου, λαμβάνοντας σταφίδες ως αντάλλαγμα.

Μια δεύτερη εκδοχή είναι ότι ο μπακαλιάρος, ως ψάρι, θεωρείται «καθαρός» σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία και επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Ακόμη, να πούμε ότι εξαιρώντας τα νησιά, όπου όπως είναι λογικό υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση. Συνεπώς, ο λόγος που έμεινε ως το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας ήταν και  οικονομικός. 

Οι Έλληνες ήθελαν να γιορτάσουν αυτή τη μεγάλη μέρα τρώγοντας κάτι ιδιαίτερο που δεν είχαν συχνά στο τραπέζι τους και η επιλογή του παστού μπακαλιάρου ήταν μονόδρομος για όσους δεν ήταν αρκετά πλούσιοι και τυχεροί για να βρουν φρέσκο ψάρι εγκαίρως.

Έτσι ο παστός μπακαλιάρος έγινε ένα από τα εθνικά μας πιάτα και βρίσκεται πάντα στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, συνήθως παρέα με μπόλικη σκορδαλιά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button