Το συκώτι μια πολύτιμη τροφή για την υγεία μας.
Παρόλο που είναι πολύτιμη πηγή βιταμινών, δεν θεωρείται τόσο δημοφιλής επιλογή. Όμως το μοσχαρίσιο συκώτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. Ας δούμε με λεπτομέρεια όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας!
Το συκώτι είναι μια μεγάλη πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών άρα διατροφικό προφίλ του συκωτιού είναι εξαιρετικό!
Τα θρεπτικά συστατικά σε μία μερίδα (100γρ.) μοσχαρίσιου συκωτιού.
Βιταμίνη Β12: 3.460% του RDI. Η βιταμίνη Β12 βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA. Συμβάλει επίσης στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
Βιταμίνη Α: 860-1,100% του RDI. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για φυσιολογική όραση, ανοσολογική λειτουργία και αναπαραγωγή. Βοηθά επίσης όργανα όπως η καρδιά και τα νεφρά να λειτουργούν σωστά.
Ριβοφλαβίνη (B2): 210-260% του RDI. Η ριβοφλαβίνη είναι σημαντική για την κυτταρική ανάπτυξη και λειτουργία. Βοηθά επίσης να μετατρέψει τα τρόφιμα σε ενέργεια.
Φολικό (B9): 65% του RDI. Το φολικό οξύ είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων.
Σίδηρος: 80% του RDI, ή 35% για γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνορροϊκή περίοδο. Ο σίδηρος είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Ο σίδηρος από το συκώτι απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα.
Χαλκός: 1.620% του RDI. Ο χαλκός λειτουργεί ως κλειδί για την ενεργοποίηση ενός αριθμού ενζύμων, τα οποία στη συνέχεια βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας, του μεταβολισμού του σιδήρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Χολίνη: Το συκώτι παρέχει όλη την επαρκή πρόσληψη (AI) για τις γυναίκες και σχεδόν όλη για τους άνδρες (το AI χρησιμοποιείται επειδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον καθορισμό μιας RDI). Η χολίνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του ήπατος.
Προσφέρει μειωμένο κίνδυνο αναιμίας.
Η σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β12 και σιδήρου στο συκώτι μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας. Εάν έχετε αναιμία, το αίμα σας έχει χαμηλότερο επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Επιστρέφουν επίσης διοξείδιο του άνθρακα από το σώμα στους πνεύμονες. Τα άτομα με αναιμία αναφέρουν συχνά ότι αισθάνονται κουρασμένα ή αδύναμα και μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους. Απαιτείται βιταμίνη Β12 για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος χρησιμοποιείται στο σώμα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και πρωτεϊνών βασικής μυοσφαιρίνης που βρίσκονται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι απαραίτητες για τη μεταφορά οξυγόνου.
Συνοψίζοντας! Το συκώτι, παρέχει περισσότερα από τα RDI για τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και χαλκό. Είναι επίσης πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά φολικό οξύ, σίδηρο και χολίνη.
Πρωτεΐνη και διατροφή
Το συκώτι παρέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας
Η πρωτεΐνη είναι υψηλής σημασίας και βρίσκεται σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος. Απαιτείται για την κατασκευή και επισκευή κυττάρων και τη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Πάνω από το ένα τέταρτο του μοσχαρίσιου συκωτιού αποτελείται από πρωτεΐνες. Επιπλέον παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς μειώνει την πείνα και την όρεξη. Επιπλέον, η πρωτεΐνη ικανοποιεί την πείνα καλύτερα από το λίπος ή τους υδατάνθρακες. Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό ή τον αριθμό των θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να λειτουργήσει.
Τέλος, η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μυών και να προστατεύσει από την απώλεια μυών ενώ χάνει κανείς βάρος.
Το συκώτι έχει λιγότερες θερμίδες από πολλά άλλα κρέατα παρότι είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Μια μπριζόλα κόντρα φιλέτο (100 γρ.) περιέχει πάνω από 200 θερμίδες.
Η ίδια ποσότητα βόειου συκωτιού περιέχει μόνο 175 θερμίδες, ενώ παράλληλα παρέχει περισσότερη βιταμίνη και περισσότερα μέταλλα από μια μπριζόλα κόντρα φιλέτο.