Την ώρα που τόσοι συνάνθρωποι δοκιμάζονται στις MΕΘ και θρηνούμε τόσα θύματα από την πανδημία ,υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με το γεγονός ότι φέτος δεν θα επιτραπούν εορταστικές συναθροίσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι απολύτως κατανοητό ότι όλοι θέλουμε την επιστροφή στην κανονικότητα .Όμως οι ειδικοί μας προειδοποιούν.
Ο φόβος είναι ότι η χαλάρωση των κανόνων ενέχει κινδύνους για περαιτέρω αύξηση της διάδοσης κορωνοϊού ενώ από την άλλη πλευρά αν επιτραπεί στις οικογένειες να συναντηθούν θα ενισχυθεί το ηθικό μετά από μια δύσκολη χρονιά έντονου άγχους, απωλειών και θυσιών λόγω της πανδημίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εν όψει των εορτών απευθύνει δραματική προειδοποίηση. Μέσω του διευθυντή του στην Ευρώπη, δρ. Χανς Κλούγκε, ο ΠΟΥ ουσιαστικά καλεί όλους τους Ευρωπαίους να μείνουν στα σπίτια τους τα Χριστούγεννα και να μην επισκεφθούν καν τις οικογένειές τους, αφού η διασπορά του κορωνοϊού είναι ανεξέλεγκτη.
Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να κάνουν λίγους μήνες ακόμα υπομονή και θυσίες, προκειμένου να μην ζήσουμε και τρίτο κύμα κορωνοϊού.
Από την άλλη πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις γιορτές σημείωσε πως το σημαντικό είναι να έχουμε ένα κλειστό κύκλο και «να μην ανοίγουμε τις επαφές μας».
«Ας προσπαθήσουμε να είναι τα ίδια πρόσωπα οι επαφές μας» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Μιλώντας, το πρωί του Σαββάτου, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι οι φετινές γιορτές πρέπει να παραμείνουν αυστηρά οικογενειακές υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και σε συγκεντρώσεις στο σπίτι μας πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας.
«Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν. Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση. Σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης», τόνισε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως «πρέπει να συνεχιστούν οι θυσίες. Πραγματικά υπολογίζουμε ότι θα είναι για 1-2 μήνες».
Από την πλευρά του ο καθηγητής νανοτεχνολογιίας Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε ότι «δεν χρειάζονται ούτε ρεβεγιόν, ούτε συγκεντρώσεις. Η ανάμειξη οικογενειών αυξάνει την κινητικότητα και δημιουργεί υπερλοιμώξεις. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Μετά τις διακοπές των εορτών θα εκτιμήσουμε την κατάσταση», σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναζωπύρωσης την περίοδο μετά τις γιορτές.
Έτσι θα κάνουμε γιορτές
Τι προβλέπει το ΦΕΚ
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ ειδικώς για τις 24, 25 και 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων οι οποίοι θα μπορούν να προέρχονται από δύο οικογένειες.
Μάλιστα υπήρξαν λοιμωξιολόγοι που επέμεναν ότι η σύσταση που δίνεται είναι να γιορτάσει η κάθε οικογένεια ξεχωριστά προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.
Παρόλα αυτά, τα SMS στο 13033 δεν θα μας εγκαταλείψουν ούτε κατά τις επίσημες αργίες. Συγκεκριμένα, ειδικά για τα ρεβεγιόν είναι απαραίτητη η αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, ώστε να μην καταλογιστεί πρόστιμο, σε περίπτωση μετάβασης σε φιλικό σπίτι.
Παρότι η αποστολή μηνύματος για το ρεβεγιόν επιτρέπει την έξοδο από την κατοικία, αμετάβλητη όλες της ημέρες των γιορτών παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς καμία εξαίρεση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.