ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Επιχείρηση «Ιπποκράτης» Μεγάλο σχέδιο για τη φύλαξη και μεταφορά των εμβολίων

Μεγάλο  σχέδιο επιχείρησης με την εμπλοκή Αστυνομίας, Λιμενικού και Ενόπλων Δυνάμεων έχει ήδη εκπονηθεί για τη φύλαξη και τη μεταφορά των εμβολίων, που όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης χθες , στις 26 Δεκεμβρίου θα φτάσουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα και από την επομένη  μέρα 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Τα πάντα θα ξεκινούν από τη φύλαξη των 5 μεγάλων αποθηκών όπου θα φτάσουν τα εμβόλια, αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Οι μεγάλες αυτές  αποθήκες με τα ψυγεία των -70 βαθμών Κελσίου θα φυλάσσονται επί 24ώρου βάσεως από επίλεκτες δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, από ελικόπτερα και drones, για λόγους ασφαλείας . Το πού θα βρίσκονται τα πέντε αυτά κέντρα είναι επτασφράγιστο μυστικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι  βέβαιο ωστόσο πως θα είναι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Θεσσαλία.

Το επόμενο βήμα θα είναι η μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχει «κλειδώσει» μέσω αμκα και αιτήσεων ο αριθμός των ατόμων που θα δεχθεί τον εμβολιασμό  .Στη συνέχεια , ειδικά φορτηγά,  με ψυγεία που θα είναι των προδιαγραφών του εμβολίου, θα ξεκινούν για τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων . Ο σχεδιασμός φτάνει μέχρι μάξιμουμ 750 διαδρομές ημερησίως, ανάλογα με τις ανάγκες, διότι  σε απομακρυσμένες περιοχές είναι λογικό πως δεν θα χρειάζεται καθημερινή παράδοση εμβολίων.

Η συνοδεία ισχυρών δυνάμεων θα είναι για δύο λόγους: πρώτον, οι χρόνοι μεταφοράς πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και δεύτερον, επίσης για λόγους ασφάλειας. Επόμενη φάση με το που φτάσουν τα εμβόλια στα κέντρα είναι η αποθήκευση με νέα δεδομένα. Εκεί τα ψυγεία δεν χρειάζεται να είναι στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου, με μία βασική βεβαίως προϋπόθεση: ότι άμεσα, εντός 5 ημερών τα εμβόλια πρέπει να καταναλωθούν. Για να καταλάβουμε τη δυσκολία των logistics, μόλις ανοίξει ένα εμβόλιο έχει μέσα πέντε δόσεις που πρέπει να καταναλωθούν σε πέντε το πολύ ώρες .

Συνεπώς ένας τεράστιος μηχανισμός πρέπει να δουλέψει άψογα, αλλιώς θα αχρηστευτούν τα  εμβόλια.

Για τη μεταφορά στα νησιά έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο μεταξύ Στρατού –μεταφορά με C-130–, Λιμενικού και όλων των εναέριων μέσων που διαθέτει η χώρα, ώστε η διαδικασία να γίνει έγκαιρα και σωστά.

Η εμπλοκή ωστόσο του Στρατού συνίσταται στο πιο κομβικό κομμάτι .Διότι  θα έχει τον   συντονισμό και τα logistics όλου του κολοσσιαίου αυτού εγχειρήματος μιας τεράστιας αλυσίδας τροφοδοσίας σε όλη τη χώρα καθώς διαθέτει μακράν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να λειτουργήσει αδιατάρακτα υπό την αιγίδα του αυτή η τροφοδοτική αλυσίδα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button