ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Προσοχή τα Self tests -βγαίνουν πολλές φορές αρνητικά ενώ νοσείς από κορονοϊο

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ απλά στη χρήση τους και είναι η πιο εύκολη λύση για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα .

Χρειάζεται όμως προσοχή ακόμη και εαν το αποτέλεσμα τους βγει αρνητικό .

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα του δημοσιογράφου και παρουσιαστή του ΣΚΑΙ Νίκου Στραβελάκη ο οποίος  όταν εμφάνισε συμπτώματα έκανε το απαιτούμενο self test για να μπορέσει να πάει στην εργασία του, το οποίο και βγήκε αρνητικό

Την ίδια διαδικασία ακολούθησε και την Κυριακή με πάλι αρνητικό αποτέλεσμα , ενώ το πρωί της Δευτέρας βγήκε αρνητικό και το rapid test. Μετά από παραίνεση του γιατρού του ο κ Στραβελάκης έκανε τελικά μοριακό τεστ το οποίο βγήκε θετικό.

Τα αρνητικά self tests ενώ νοσείς είναι κάτι που ακούμε όλο και περισσότερο Ακόμη ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν στους Έλληνες  εκδρομείς στην Ιταλία που ενώ τα επανειλημμένα self test έβγαιναν αρνητικά ,νοσούσαν όλοι από κορονοϊο .

Οι γιατροί τονίζουν ότι το self test μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για απλή αυτοεξέταση, αν και σε σχέση με τα υπόλοιπα διαγνωστικά τεστ εντοπισμού ενεργού κρούσματος που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα, έχει τη χαμηλότερη αξιοπιστία.

Μόνον ο μοριακός έλεγχος (PCR)  χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη αξιοπιστία, η οποία αγγίζει το 99%. Δυστυχώς το κόστος του και ο χρόνος έκδοσης αποτελέσματος που είναι 24 ώρες οδηγεί τους περισσότερους  στη λύση των self test .

Tα rapid test για ελέγχο στο γενικό πληθυσμό,  έχουν και αυτά χαμηλότερη συγκριτικά αξιοπιστία από το (PCR)  αλλά είναι πιο αξιόπιστα απο τα self test.

Εάν συγκρίνουμε τα rapid test που κάνουμε μόνοι μας, δηλαδή τα self test, με τα rapid test που θα μας έκανε ένας επαγγελματίας υγείας, θα δούμε ότι στα 10 θετικά άτομα, τα self-test χάνουν 3 άτομα και τα rapid test (που μέχρι τώρα γνωρίζαμε και γίνονται από επαγγελματία υγείας) χάνουν 2.

Η διαφορά αυτή δεν είναι ασήμαντη όσον αφορά τον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό.

Συμπέρασμα εαν έχετε συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊού και το self test σας βγαίνει αρνητικό ,καλό είναι να κάνετε έναν μοριακό έλενχο .

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button