ΑΠΟΨΕΙΣΔιατροφή

Ορθοφαγία :μια επικίνδυνη διατροφική διαταραχή που συνήθως την παρουσιάζουμε  σαν ακόμη μια επιλογή σωστής διατροφής

Με τον όρο Ορθοφαγία περιγράφεται  μια σχεδόν εμμονική επιλογή υγιεινών τροφών, που συνοδεύεται από συστηματική αποφυγή ή ακόμη και πλήρη αποκλεισμό όσων θεωρούνται βλαβερές ή ανθυγιεινές απο το άτομο που πάσχει .

Οι πάσχοντες απο αυτήν τη διαταραχή αναλαμβάνουν οι ίδιοι την προετοιμασία των τροφών με τον φόβο της πιθανότητας να καταναλώσουν καλτι που θεωρούν ανθυγιεινό.

Έτσι το  άτομο που πάσχει αναστατώνεται έντονα όταν δε βρίσκει τροφές που να πληρούν τις δικές του προδιαγραφές ή όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ετοιμαστούν με τρόπο που να θεωρείται κατάλληλος κατα την δική του άποψη.

Αν μάλιστα αναγκαστεί, λόγω των συνθηκών, να καταναλώσει κάτι που δεν συγκαταλέγεται στις “ορθές τροφές”, κατακλύζεται από ενοχές.

Πολλές φορές άτομα που ζούνε μαζί με ένα άτομο με ορθοφαγική διαταραχή αναγκάζονται και αυτά σε περίεργους κανόνες όσον αφορά την τροφή με αποτέλεσμα να μην έχουν μια σωστή διατροφή και οι ίδιοι.

Η ανησυχία στην περίπτωση τους  δεν αφορά στην ποσότητα της τροφής όπως συμβαίνει στην ανορεξία ή τη βουλιμία αλλά στην ποιότητά της.

Αν και φαινομενικά η συμπεριφορά αυτή δεν μοιάζει επικίνδυνη, ωστόσο ο μεγάλος περιορισμός του εύρους των προς κατανάλωση τροφών-προκειμένου να αποκλειστούν οι βλαβερές- ενέχει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τον κίνδυνο της στέρησης απαραίτητων διατροφικών στοιχείων ή ακόμη και της υπερβολικής απώλειας βάρους.

Όσοι ακολουθούν πιστά αυτή την εμμονή που παρατηρείται ως προς το “ορθό”, μπορεί κάποια στιγμή να οδηγηθούν στην υπερβολή ή οποία απέχει κατα πολύ από το ουσιαστικό ζητούμενο δηλαδή μια ισορροπημένη  διατροφή

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό συμβαίνει συνήθως όπως και με πολλές ακόμη διατροφικές διαταραχές, όταν ένα άτομο μέσω του ελέγχου που επιβάλλει στη σχέση του με την τροφή, παλεύει να διαχειριστεί εγκλωβισμένα συναισθήματα και καταστάσεις που αφορούν το πως αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως προς τις ευρύτερες συνθήκες της ζωής του.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button