Ομογένεια

Οδοιπορικό στην Ελληνική κοινότητα Γεωργίας

Το enjoynews.gr  και ο Μάνος Σταυριανος αρχίζουν ένα αφιέρωμα στις Ελληνικές  κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο .

Σε όποια  γωνία  της γης και αν βρεθούμε θα υπάρχει  πάντα ένας Έλληνας  σε όποια Ελληνική κοινότητα μικρή η μεγάλη και εάν βρεθούμε ,θα διαπιστώσουμε ότι κρατάει πάντα ζωντανή  την αγάπη της για την «μητέρα Ελλάδα» την ιστορία ,τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.

Γιατι οι «ρίζες» των Ελλήνων είναι βαθειά μέσα στην ψυχή όλων αυτών που είναι κομμάτι αυτού του ευλογημένου τόπου αλλά ζούνε κάπου μακριά γεμάτοι νοσταλγία.

Σήμερα ξεκινάμε αυτό το οδοιπορικό με ένα αφιέρωμα για την Ελληνική κοινότητα στην
Γεωργία
και έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την πρόεδρο της κυρία  Ευγενία Κοτανίδου.

«Ελληνική κοινότητα Γεωργίας» , θέλετε να μας πείτε πότε ιδρύθηκε κυρία Κοτανιδου ; αλλά και πόσα μέλη αριθμεί ; 

Η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων ιδρύθηκε το 1992 και όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετεί την ελληνική διασπορά της Γεωργίας, ασχολείται με τη διατήρηση της ποντιακής ταυτότητας, προώθηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, οργανώνει διάφορα προγράμματα, εκδηλώσεις, συνέδρια κτλ.. Προς το παρόν η Ομοσπονδία ενώνει 21 συλλόγους από διάφορες περιοχές της Γεωργίας, οι οποίοι λειτουργούν βάση των καταστατικών τους.

Κυρία Κοτανίδου ,πείτε μας υπάρχει  βοήθεια από την «μητέρα χώρα Ελλάδα» προς την κοινότητα ; Σε συνεργασία πάντα με την Ελληνική  πρεσβεία και την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού;

 Όλα αυτά τα χρόνια το Ελληνικό Κράτος, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ήταν δίπλα μας, πάντα βοηθούσε και υποστήριζε τους Έλληνες της Γεωργίας.  

Εδώ και χρόνια με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Γεωργία στην Ομοσπονδία υλοποιείται το Πρόγραμμα διδασκαλίας της  ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μας μιας και είμαστε ιστορική Διασπορά από τον Πόντο, που δεν κατάφερε να διατηρήσει την ελληνική της γλώσσα. Επίσης, έχουμε χορευτικό συγκρότημα με παιδιά και νέους που χορεύουν ελλαδικούς και ποντιακούς χορούς.

Σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας η Ομοσπονδία οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, γιορτάζει τις εθνικές γιορτές, τιμά τη μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ποιες είναι οι εκδηλώσεις  της κοινότητας κατά την φετινή διάρκεια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης ; 

Δυστυχώς, λόγω Πανδημίας δεν καταφέραμε να κάνουμε πολλές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης αλλά τουλάχιστον γιορτάσαμε στις 25 Μαρτίου με ένα αφιέρωμα και το πολιτιστικό πρόγραμμα. Είχαμε επίσης ένα κύκλο προβολής ταινιών με σχετικό θέμα και αν όλα πάνε καλά σκοπεύουμε να κάνουμε την ποιητική βραδιά αφιερωμένη στην Επανάσταση.

Υπάρχουν συνεργασίες με τις Ελληνικές κοινότητες των όμορων χωρών της λεγόμενης «πρώην Σοβιετικής Ένωσης» ;

Ως μέλος του ΣΑΕ Περιφέρειας Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας η Ομοσπονδία μας συνεργάζεται με όλες τις κοινότητες όλων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε κοινές εκδηλώσεις, προγράμματα, συνέδρια και συσκέψεις. Τώρα λόγω συνθηκών επικοινωνούμε διαδικτυακά πάντα με την ελπίδα για γρήγορη αντάμωση.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button