Ελλάδα

Τα νέα δεδομένα που θα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες από αύριο Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 .

Σύμφωνα με το ΦΕΚ αυτό, οι εμβολιασμένοι ή ή νοσήσαντες θα έχουν πρόσβαση παντού με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε rapid test κάθε εβδομάδα με τιμή πλαφόν τα 10 ευρώ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test / εβδομάδα όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, με αποτέλεσμα το εβδομαδιαίο κόστος για τα rapid test να ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Δέκα ευρώ για rapid test θα πληρώνουν όλοι όσοι θέλουν να εισέλθουν σε κλειστό χώρο εστίασης και διασκέδασης ή να μετακινηθούν με τρένα, πλοία, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ.

Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ θα υποχρεούνται σε Ένα (1) εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών.

Self test για τους ανηλίκους 5-12 ετών που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ.

Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) επισκέπτες και ανεμβολίαστους επισκέπτες που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.Θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Τέλος ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Σημειώνεται πως η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button