Κινηματογράφος

«Μανταλένα» μοναδική ταινία που αναφέρεται στο έθιμο των Θεοφανείων

Κάποια πράγματα για την ταινία "Η Μανταλένα" που ισως δεν γνωρίζετε


Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος και οι ταινίες που άφησαν εποχή.Μια χαρακτηριστική ελληνική ταινία είναι η «Μανταλένα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ που γυρίστηκε στην Αντίπαρο.

Πολύ πριν γίνει, λοιπόν, το στέκι πολλών νέων για το καλοκαίρι η Αντίπαρος αποτέλεσε ένα μικρό νησί που δεν είχε ούτε τα στοιχειώδη για να γίνει μια παραγωγή.

Η Αντίπαρος τότε ήταν ένα νησί χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς τουρισμό, χωρίς μερίδιο στο ελληνικό καλοκαίρι. Κυριολεκτικά ένα παρθένο μέρος δομημένο πάνω στον καθημερινό μόχθο και νησιώτικη περηφάνια.

Κάποια πράγματα για την ταινία “Η Μανταλένα” που ισως δεν γνωρίζετε

1) Γυρίστηκε στην Αντίπαρο το καλοκαίρι του 1959

2) Όταν γυρίστηκε στο νησί δεν υπήρχε φως, με αποτέλεσμα να πάνε με γεννήτριες, ώστε να έχουν ρεύμα για τις μηχανές.

3) Το πρώτο αμάξι που έφτασε στο νησί ήταν εκείνο του Φίνου.

4) Την Βουγιουκλάκη την ήξεραν οι Αντιπαριωτες, από μια διαφήμιση σε τσίχλες.

5) Στα γυρίσματα είχε δύο σοβαρά ατυχήματα. Το ένα είναι γνωστό, μιας και φαίνεται στην ταινία και είναι η σκηνή που πέφτουν στην θάλασσα με την Βουγιουκλάκη να κοπαναει το κεφάλι της στην βάρκα. Το δεύτερο έγινε σε σκηνή που δεν μπήκε τελικά και είναι στο σπήλαιο, όταν η Βουγιουκλάκη φεύγοντας έπεσε από τον γάιδαρο και έπεσε σε γαϊδουράγκαθα.

6) Είναι η μοναδική ταινία που αναφέρεται στο έθιμο των Θεοφανείων, με τον Σταύρο στην θάλασσα.

7) Είναι η μόνη ταινία που η Βουγιουκλάκη πήρε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και οι κριτικοί θεωρούν πως έχει κάνει την κορυφαία της ερμηνεία.

8) Στην ταινία κομπάρσοι είναι οι Αντιπαριωτες ενώ βιολί παίζει ο Γιώργος Κοντόπουλος, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό την δεκαετία του 70.

9) Είναι η πρώτη ταινία γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου σε φυσικό χώρο.

10) Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αγιογραφιθηκε εξολοκλήρου από τον Φίνο, για τις ανάγκες της ταινίας, μιας και μέχρι τότε δεν υπήρχαν αγιογραφίες σε καμία εκκλησία του νησιού.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button