Ρετρό

Η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά και η πολύπαθη ιστορία της-Γιατί θεωρείται «στοιχειωμένη»

 

Ένα κτίριο με ιστορίες τέχνης, βασανιστηρίων, πολιτικής αλλά και… φαντασμάτων….

Διαβαίνοντας κανείς την μεγάλη σιδερένια πύλη της έπαυλης έρχεται αντιμέτωπος με τα γλυπτά λοντάρια, τις μαρμάρινες σκάλες, και τον εντυπωσιακό τρούλο που «δένει» όλο το οίκημα σε ένα μείγμα νεοκλασικισμού και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.

Το 1902 ο Ν. Καζούλης, έμπορος από την Αλεξάνδρεια αγοράζει ένα κτήμα έκτασης 47.000 τ.μ. στην Κηφισιά και κτίζει την επιβλητική έπαυλη που θα μείνει στην τοπική  ιστορία ως η ”Βίλα Καζούλη”.

Έχει επιφάνεια περίπου 2.500 τ.μ. και είναι από τα πλέον αξιόλογα διατηρητέα κτίρια της Αττικής. Ο Καζούλης είχε αδυναμία στα έργα του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη και η βίλα του είχε μετατραπεί σε γλυπτοθήκη.

Στη βίλα έχουν φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και ο Φαρούκ, και πολλοί διανοούμενοι. Το κτήριο έχει ανασκευαστεί στο παρελθόν με τη συνδρομή κοινοτικών κονδυλίων.

Πίνακας του Γ.Μόραλη 1941


Η Ιστορία της

Η θέση του κτίσματος βρίσκεται, σύμφωνα με τους θρύλους της περιοχής, επάνω στα κτήματα παλιού Τουρκικού νεκροταφείου.Η νεοκλασική βίλα ήταν το φρουραρχείο των SS στην κατοχή όπου βασάνιζαν αντιστασιακούς.

Στη βίλα λέγεται ότι υπάρχει σήραγγα που βγάζει στο παρεκκλήσι του Αγ. Παύλου, εντός του ΚΑΤ και σύμφωνα με μαρτυρίες μέσα εκεί φυλάσσονταν διάφορα πολύτιμα αντικείμενα. Κατά την ανακατασκευή της βίλας η σήραγγα μπαζώθηκε και κατέστην απροσπέλαστη.

Το 1940 χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς.

Στέγασε  το φρουραρχείο των  Ες Ες.Οι Γερμανοί Ναζί, τα βασανιστήρια, οι θάνατοι και η εγκατάλειψη δεν μπορούσαν παρά να γεννήσουν ιστορίες για στοιχειωμένα δωμάτια και περιπλανώμενα φαντάσματα στα σκοτάδια της βίλας.

Από το ’44 μέχρι το ’49 χρησιμοποιηθηκε από τον ΕΛΑΣ.

Η βίλα πέρασε το 1949 στο Δημόσιο. Εκεί στεγάζεται το πρώτο νοσοκομείο ΚΑΤ μέχρι το 1952. Το 1953 στέγασε και περιέθαλψε τους σεισμοπαθείς των Ιονίων Νήσων, μέχρι και το 1955.

Το 1964 η βίλα αγοράζεται από το ΙΚΑ.

Στη βίλα Καζούλη έγιναν και τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας “Υπολοχαγός Νατάσα” με πρωταγωνίστρια της Α. Βουγιουκλάκη (1970).

Το 1990, το ΙΚΑ αποφασίζει να την γκρεμίσει και να χτίσει εμπορικό κέντρο.

Το 1995, το ΥΠΕΧΩΔΕ αγοράζει την βίλα σώζοντάς την από την καταστροφή.

Το 1996 αρχίζουν έργα αποκατάστασης και ανακαίνισης και μετατρέπεται το 2001 σε “Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης”.

Στη βίλα Καζούλη έγιναν και τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας “Υπολοχαγός Νατάσα” με πρωταγωνίστρια της Α. Βουγιουκλάκη (1970).

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button