Magazino

H εντυπωσιακή Γέφυρα της Επισκοπής και η ιστορία της Λίμνης Κρεμαστών

Η  Γέφυρα της Επισκοπής είναι άκρως εντυπωσιακή σαν κατασκευή, και κομβικής σημασίας της για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς ενώνει απομακρυσμένες γωνιές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας, περνώντας πάνω από τα νερά της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών.

Μια λίμνη η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο τεχνητό έργο της Μεταπολεμικής Ελλάδας είχε χαρακτηριστεί το φράγμα της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών.

Ο εξηλεκτρισμός αποτελούσε εθνικό στόχο την δεκαετία του 1960  ώστε η χώρα να βγει από το σκοτάδι και να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Για  να γίνει αυτό αποφασίστηκε να θυσιαστούν 20 χωριά, τα οποία σταδιακά βυθίστηκαν και χάθηκαν από τον χάρτη.

Έτσι η ιστορία της λίμνης έχει συνδεθεί και με ένα μικρό ξεριζωμό, κάθως πίσω στη δεκαετία του ‘60, πολλοί κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρδην τα χωριά τους που κατακλύστηκαν. Συνολικά πάνω απο 15 χωριά και οικισμοί χάθηκαν, όπως ο Άγιος Βασίλης, τα Σίδερα, ο Μαυριάς, η Επισκοπή, και μαζί τους το βυζαντινό μοναστήρι της Επισκοπής του 8ου αιώνα, το γεφύρι του Μανώλη που για περισσότερα από 400 χρόνια συνέδεε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη και η πηγή της Μαρδάχας, η μοναδική πηγή του Αχελώου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μαζί τους χάθηκες και το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι της Τατάρνας που βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα η γέφυρα της Επισκοπής που ενώνει τους δύο νομούς.

Το γεφύρι του Μανώλη.

Το  ιστορικό γεφύρι της Τατάρνας  στον Αχελώο στο οποίο δοθηκε το 1821 η πρώτη μάχη των Ελλήνων της Ρούμελης κατά των Τούρκων.

Η Επισκοπή ήταν ένα μεγάλο χωριό, στο σημείο που περνούσε ο ποταμός Μέγδοβας. Το μέρος ήταν πεδινό, το πιο εύφορο του νομού Ευρυτανίας, και το χωριό βρισκόταν ακριβώς πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει το Καρπενήσι με το Αγρίνιο.

Το 1965, άρχισε η κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το οποίο δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη τα νερά της οποίας κατέκλυσαν την Επισκοπή και τα άλλα μικρότερα χωριά της περιοχής. Οι κάτοικοι του χωριού, αφού πήραν κάποιες αποζημιώσεις για τις χαμένες τους περιουσίες, εγκατέλειψαν την περιοχή και εγκαταστάθηκαν κυρίως στο Αγρίνιο αλλά και σε άλλες πόλεις όπως στο Καρπενήσι, στη Λαμία, στην Αθήνα, αλλά και στο εξωτερικό.

Κάποιοι κάτοικοι, ωστόσο, παρέμειναν στην περιοχή και έχτισαν το σημερινό μικρό χωρίο που βρίσκεται δίπλα από τη γέφυρα που ενώνει Ευρυτανία και Αιτωλοακαρνανία.

Η  τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στο συναπάντημα τεσσάρων μεγάλων ποταμών και χαρακτηρίζεται από τα όμορφα τοπία που δημιουργεί η γεωλογική ταυότητα της περιοχής στις όχθες της. Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος Δημιουργήθηκε με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών σε μια περιοχή όπου συνέρρεαν οι ποταμοί Αχελώος, Αγραφιώτης, Ταυρωπός και Τρικεριώτης.

Στα βόρεια της καταλήγει ο Αχελώος ερχόμενος από τη Πίνδο, ενώ οι άλλοι τρεις ποταμοί καταλήγουν από τα ανατολικά κατεβαίνοντας από τα βουνά της Ευρυτανίας. Το μέγεθος της είναι κοντά στα 77,5 τ.χλμ., οι ακτογραμμή φτάνει τα 90 χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 282 μέτρων. Η χωρητικότητα της λίμνης είναι 4.750.000.000 κ.μ. νερού, μαζεύοντας τα νερά μιας τεράστιας λεκάνης απορροής, με επιφάνεια 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Φωτό: Γιώργος Καρδάρας

Το φράγμα, που βρίσκεται στα νότια της λίμνης κοντά στα Κρεμαστά Συκιάς και κάτω από τον λόφο Ψωριάρικο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης με ύψος 160 μέτρων, μήκος 457 μέτρων και πλάτος στη βάση 670 μ. Το φράγμα κατασκευάστηκε πάνω σε ένα στένωμα της κοίτης του Αχελώου, στο σημείο όπου ο θρύλος λέει ότι ο ήρωας Κατσαντώνης πήδησε από τη μια όχθη στην άλλη για να γλυτώσει από τους Τούρκους και έτσι η θέση πήρε την ονομασία το «Πήδημα του Κατσαντώνη».

Πηγή Video :Nature drones Μάκης Θεοδώτου

Στη βάση τους φράγματος βρίσκεται ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών, ο οποίος εξασφαλίζει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα νερά της λίμνης οδηγούνται μέσω τεσσάρων αγωγών (με ισχύ 109 MW ο καθένας) σε τέσσερις υδροστρόβιλους.

Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη ενώ λόγω της μεγάλης ακτογραμμής και των πολλών βιοτόπων, η λίμνη των Κρεμαστών φιλοξενεί και πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

Η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών απέχει 56 χλμ. από το Καρπενήσι, 80 χλμ. από το Αγρίνιο, 344 χλμ. από την Αθήνα και 430 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλά χωριά με ξενώνες, ενώ από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για να επισκεφθεί  κανείς είναι οι εκβολές των ποταμών.

Για περισσότερη ανεξάρτητη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα :👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook

https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button