Κάνουμε μια βόλτα στην υπέροχη Σύμη.
H Σύμη είναι ένα πανέμορφο νησί με αρχοντικά πολύχρωμα σπίτια, υπέροχες παραλίες με καταγάλανα νερά και μαγαζιά που μπορείς να απολαύσεις φρέσκο ψαράκι.Το νησί έχει χαρακτηριστεί ολόκληρο αρχαιολογικός χώρος, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, χάρη στους 159 χώρους και μνημεία που αποτυπώνουν την ιστορία της περιοχής, με ρίζες στην προϊστορική εποχή.
Λίγο πριν το καρνάγιο θα δείτε και το ρολόι, το οποίο είναι σημείο αναφοράς στο νησί, χτισμένο το 1881, στα πρότυπα, όπως θρυλείται του Big Ben.
Ο Γιαλός
Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα τον αντικρίσεις από το πλοίο χάρη στις γεμάτες χρώματα ομάδες των νεοκλασικών σπιτιών του που λάμπουν αναστηλωμένα και καλά συντηρημένα στον ήλιο του Αιγαίου. Κουκλίστικα χρωματιστά σπίτια με κεραμοσκεπές, αετώματα, διακοσμητικά και τετράγωνες κατόψεις -χαρακτηριστικά στοιχεία του νησιού.Στο εσωτερικό των αρχοντικών σπιτιών του Γιαλού, όπως και του Χωριού, υπάρχουν ζωγραφιστά ταβάνια και άλλα διακοσμητικά στοιχεία που μαρτυρούν τον πλούτο των παλιών ιδιοκτητών τους, καπεταναίων και σφουγγαράδων, που δεν φείδονταν εξόδων. Στα μέσα του 19ου αιώνα, η αλιεία και η επεξεργασία σφουγγαριών μαζί με το εμπόριό τους ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα -έφτασαν μάλιστα οι Συμιακοί να έχουν στην ιδιοκτησία τους 250 σπογγαλιευτικά σκάφη που τα έλεγαν καγκάβες. Αλίευαν ιδιαίτερα στα παράλια της Βόρειας Αφρικής και είχαν ανοίξει γραφεία στον Πειραιά, στη Σύρο, στο Λονδίνο και στο Παρίσι.
Η Καλή Στράτα
Από τον Γιαλό μπορείτε να ανεβείτε τα 500 πέτρινα σκαλοπάτια,που οδηγούν στο Χωριό ή Άνω Σύμη, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Τα σκαλοπάτια λέγονται «Καλή Στράτα» και οδηγούν, ανάμεσα από αρχοντικά και μικρές εκκλησίες, στην κεντρική πλατεία. Από εκεί αλλά και σχεδόν από κάθε σημείο του Χωριού, η θέα είναι μαγευτική.
Στην διαδρομή αντιλαμβάνεται κανείς την ομορφιά του παραδοσιακού οικισμού μοναδικής αρχιτεκτονικής με τα διώροφα σπίτια, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι που να σχηματίζουν ένα «φυσικό» τείχος. Επίσης, σε αρκετά σημεία της διαδρομής ξεπροβάλλει ανάμεσα απο τα αρχοντικά σπίτια η θέα του απέραντου γαλάζιου και του γιαλού.Τα πυκνοδομημένα νεοκλασικά σπίτια, οι ανθισμένες βουκαμβήλιες, οι επιβλητικές, αρχοντικές πόρτες, τα ανοιχτά παράθυρα που σε αφήνουν να «κλέψεις» εικόνες καθημερινότητας με μια ανεκτίμητη απλότητα .
Είναι η πιο ευχάριστη, η πιο καλαίσθητη και η πιο αξέχαστη ανάβαση που θα κάνεις ποτέ σε Χώρα νησιού, χωρίς να διαμαρτυρηθείς ούτε στιγμή.
Και λίγο πιο πάνω η απόλυτη θέα από το Ποντικόκαστρο, το αρχαίο κυκλικό κτίσμα δίπλα στους παλιούς Μύλους του νησιού. Στρέφεις το βλέμμα και απολαμβάνεις ολόκληρο το Γιαλός με τα υπέροχα χρωματισμένα σπίτια του.
Στην τοποθεσία Μύλοι, βρίσκεται το «Ποντικόκαστρο», που αποτελεί προϊστορικός τύμβος, καθώς και τα απομεινάρια ανεμόμυλων, που κάποτε άλεθαν σιτηρά, σήμερα ωστόσο κάποιοι χρησιμεύουν ως κατοικίες.
Η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη
Αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Από το Γιαλό, με καΐκι, αλλά και οδικώς μπορεί να φτάσει κανείς στον Πανορμίτη. Η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πεύκα. Γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του μοναστηριού υπάρχει από τον 15ο αιώνα, ενώ μαζί με την Πάτμο θεωρούνται τα δύο μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου.
Στο σκευοφυλάκιο του μοναστηριού φυλάγονται τάματα- που βάζουν σε μπουκάλια οι πιστοί από κάθε γωνιά τησ γης- και λέγεται ότι τα «ξεβράζει» η θάλασσα. Σύμφωνα με τους ντόπιους, αν κάποιο τάμα δεν εκπληρωθεί, ο Άγιος πηγαίνει και το παίρνει μόνος του και για το λόγο αυτό τον αποκαλούν καλοπροαίρετα «Κλέφτη»
Γαστρονομία
Το Συμιακο γαριδάκι είναι μικρό – πρόκειται για μία σπάνια ποικιλία που βρίσκεται κυρίως σε όλα τα κάτω Δωδεκάνησα (Χάλκη, Τήλο και Σύμη) τρώγεται ολόκληρο και είναι νοστιμότατο.Οι ντόπιοι το σερβίρουν και το τρώνε ελάχιστα ψημένο με λίγο λάδι και λεμόνι.
ΣΥΜΙΑΚΕΣ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ(“ΤΟΥΡΤΕΣ”)
Μικρές μοσχοβολιστές οι “τούρτες” είναι τυρόπιτες με εύκολη ζύμη και απολαυστική τυρένια γέμιση.Ένα έθιμο όπου οι γυναίκες του νησιού άνοιγαν το φύλλο σε σχήμα μισοφέγγαρου, τις έπλαθαν και τις μετέφεραν με τις πινακωτές (μεγάλο ξύλινο εξάρτημα) στο φούρνο της γειτονιάς να ψηθούν.
ΑΚΟΥΜΙΑ
Από γλυκά ξεχωρίζουν τα συμιακά ακούμια, που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες.Φτιάχνονταν από το παρελθόν έως και σήμερα με κύριο συστατικό το ρύζι και σερβίρονται είτε με ζάχαρη άχνη και κανέλα είτε με μελι και καρύδια.
Για φαγητό
Στη Σύμη τρώς εξαιρετικά Εμείς απολαύσαμε και προτείνουμε τον γνωστή ψαροταβέρνα στους σταθερούς επισκέπτες της Σύμης «Παντελής»(697 726 1710)