ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έλληνες Πρωθυπουργοί που φιλοξενήθηκαν στο Blair House

Το Blair House βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Οίκο, και φιλοξενεί από το 1942 τους επίσημους προσκεκλημένους των προέδρων των ΗΠΑ .

 

 

 

Σε αυτό έχει κατάλυση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός, από τη μεταπολίτευση και μετά, που φιλοξενείται στην προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων (President’s Guest House).

 

 

 

Στην προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων, κατά την επίσκεψη τους στις ΗΠΑ, έχουν επίσης φιλοξενηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Σημίτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Κώστας Καραμανλής αν και είχε επισκεφθεί επισήμως την αμερικανική πρωτεύουσα δεν είχε φιλοξενηθεί στο Blair House καθώς με δική του απόφαση η ελληνική αποστολή είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο. Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς είχε μείνει στον ειδικό χώρο φιλοξενίας των αρχηγών ξένων κρατών καθώς η επίσκεψή του στις ΗΠΑ δεν είχε επίσημο χαρακτήρα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται στην προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων. Μαζί με την σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, είχαν μείνει εκεί τον Ιανουάριο του 2020.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Τον Ιούνιο του 1990, το Blair House υποδέχτηκε τον μόλις δύο μήνες εκλεγμένο Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρίκα και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, μετά από 26 χρόνια, κάτι που συνέβαλε στη διαπροσωπική φιλία που γεννήθηκε μεταξύ του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρώτο να επισκέπτεται, στη συνέχεια, αρκετές φορές τη χώρα μας προσκεκλημένος στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά.
Στις φωτογραφίες της εποχής, από την επίσκεψη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, κυριαρχούσε η φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε νεύμα για να πλησιάσει να φωτογραφηθούν μαζί.

Το Απρίλιο του 1994, το Blair House φιλοξενεί, τον Ανδρέα Παπανδρέου προσκεκλημένο του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν πρώτη φορά τον Λευκό Οίκο καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε δεχτεί ποτέ πρόσκληση από Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μετά την επανεκλογή του τον Οκτώβριο του 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχεται, για πρώτη φορά πρόσκληση σε μία στιγμή που «τα αντιαμερικανικά συνθήματα μοιάζουν μακρινό παρελθόν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
Στο Blair House φιλοξενήθηκε το ζεύγος Παπανδρέου- Λιάνη, και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συνόδευε τον πατέρα του.

Κώστας Σημίτης


Στο Blair House έχει φιλοξενηθεί και ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2002. Ο Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους (του νεότερου), στον οποίο είχε δώσει ως δώρο και ένα ευρώ. Επρόκειτο για το διάστημα που η χώρα μας μόλις είχε εισέλθει στη ζώνη του ευρώ και επιπλέον η Ευρώπη είχε ολοκληρώσει τη νομισματική ένωση κρατών-μελών της.

Στης 20 Μαΐου του 2005 είχαμε την συνάντηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον
George Bush junior

Στης 9 Αυγούστου του 2013 είχαμε την ανεπίσημη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμάρα , με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα .

Στης 17 Οκτωβρίου του 2017. Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Αμερικανό εκκεντρικό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

16 Μαΐου 2022 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ισχυρή ατζέντα προς συζήτηση συναντά τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπαιντεν

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button