ΑΠΟΨΕΙΣΔιατροφή

Η Δίαιτα της «Νηστείας» υπόσχεται λιγότερα κιλά και αποτοξίνωση

Η Σαρακοστή είναι μια καλή ευκαιρία να χάσουμε κιλά  και να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας από το κρέας και όλες εκείνες τις λιπαρές τροφές που τρώμε όλο το χρόνο.

Κι αν λες πως 40 μέρες είναι αδύνατον να νηστέψεις…βεβαία τώρα πλέον έχουν μείνει λιγότερες ημέρες μέχρι το Πάσχα δεν είναι καθόλου δύσκολο καθώς υπάρχουν πολλές νόστιμες νηστίσιμες επιλογές

ΠΩΣ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ

Η νηστεία, αν ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με σωστούς συνδυασμούς τροφίμων, μόνο ευεργετικά οφέλη μπορεί να έχει για τον οργανισμό μας.
-Προσφέρει στον οργανισμό άμεση αποτοξίνωση καθώς μειώνεται η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης
(γαλακτοκομικά, κρέας), που είναι πλούσια σε κορεσμένα “κακά” λιπαρά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση θερμιδογόνων τροφών και να επιτυγχάνεται ευκολότερα η απώλεια βάρους.
-Επιπλέον, λόγω της αποχής από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια, αυξάνεται η κατανάλωση θαλασσινών, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, φρούτων και ζυμαρικών, που εφοδιάζουν τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, ω-λιπαρά, αντιοξειδωτικά), τα οποία ενισχύουν την μείωση του σωματικού λίπους.
-Ταυτόχρονα, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της νηστείαςβελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και τη δυσκοιλιότητα, που αποτελούν βασικούς παράγοντες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΛΑ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

Ωστόσο, ο μεγάλος κίνδυνος της νηστείας είναι η έλλειψη πειθαρχίας στην ποσότητα κατανάλωσης φαγητού, μιας και νιώθουμε ότι δεν χορταίνουμε εύκολα. Έτσι, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας τις ακόλουθες οδηγίες προκειμένου να μην πάρουμε κιλά κατά τη διάρκεια της νηστείας.

-Αποφεύγουμε το τηγάνισμα και προτιμάμε να μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα, στον ατμό ή στο φούρνο.

-Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο), που προκαλούν κορεσμό, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

-Μιας και στην περίοδο της νηστείας δεν καταναλώνουμε κρέας θα πρέπει να αναπληρώσουμε την ανάγκη του οργανισμού για πρωτεΐνες, που είναι βασικό συστατικό που μας χορταίνει. Έτσι, εντάσσουμε στη διατροφή μας τρόφιμα όπως τα όσπρια, το σουσάμι, το ταχίνι, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά και τους ξηρούς καρπούς.

-Ακόμη, σαν συνέπεια της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Δίνουμε προσοχή και αυξάνουμε την κατανάλωση εμπλουτισμένων τρόφιμων (κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως). Τρόφιμα που είναικαλές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μύδια, τα στρείδια και εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως.

-Για καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου συνδυάζουμε την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών).

-Αυξάνουμε την κατανάλωση καφέ (ελληνικός ή στιγμιαίος) και πράσινο τσαγιού, που ενισχύουν το μεταβολισμό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button