MουσείαΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

10 Χρόνια Library4all – Ένα μεγάλο κύμα αγάπης και φέτος στο Μουσείο Μπενάκη-Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στο έργο του Library4All

Φέτος το Library4all γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του και εμείς χειροκροτούμε τα απίθανα αποτελέσματα που έχει φέρει.

Η Ελένη Γερουλάνου είχε αυτή την ιδέα  πριν από πολλά χρόνια και με τόλμη, οργάνωση, σκληρή δουλειά ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική εταιρία. To Libray4all. Αποστολή της: να δημιουργήσουν μία βιβλιοθήκη για κάθε σχολείο, για κάθε παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο στην Ελλάδα, να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή σχολείων, να δίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και αυτο-βελτίωση σε παιδιά και ενήλικες και φυσικά να προωθούν και να ενισχύουν την πρόσβαση στον ελληνικό πολιτισμό και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Όλα ξεκίνησαν από πέντε φίλους, την Ελένη Γερουλάνου, την Ξένια Παπασταύρου, την Αναστασία Κάλου, τη Βασιλική Μπούκη, και τον Άγη Τερζίδη με τη σκέψη και την έννοια να στηρίξουν και να ενισχύσουν τις σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας αλλά και να συμβάλλουν στη δημιουργία καινούργιων. Ακριβώς εκείνη την περίοδο είχαν γνωρίσει τη Susan Robbins, ιδρύτρια του περίφημου Project Cicero, που συγκεντρώνει βιβλία για τα υποβαθμισμένα σχολεία της Νέας Υόρκης και συζητώντας μαζί της, σκέφτηκαν τη δημιουργία μιας ανάλογης ομάδας εδώ στη χώρα μας. 

Φέτος το Library4all γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του και εμείς χειροκροτούμε τα απίθανα αποτελέσματα που έχει φέρει: περισσότερα από 1.000.000 βιβλία σε 6.000 σχολεία, 7 παιδιατρικά νοσοκομεία, 250 φορείς, κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα, 30 δομές που φιλοξενούνται παιδιά προσφύγων και 20 δημοτικές βιβλιοθήκες.

Βιβλία του Library4all έχουν ταξιδέψει σε ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο, στο Κατάρ, στην Τιφλίδα, στη Νάπολη, στη Χάγη, στο Κέμπριτζ, στη Νυρεμβέργη και στη Νέα Υόρκη. Εκτός από τις δράσεις που κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, υπάρχει μια ξεχωριστή ενέργεια που μέχρι σήμερα, ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Bookwave – Ένα κύμα αγάπης που διαρκώς γιγαντώνεται

 Τι είναι το bookwave; Η ετήσια δράση συγκέντρωσης και προσφοράς παιδικών βιβλίων σε σχολεία της Ελλάδας που μας έχουν κάνει ήδη αίτηση. Διαρκεί μια εβδομάδα και πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη. Εκεί συγκεντρώνονται βιβλία από ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικούς φορείς και φυσικά εκδοτικούς οίκους, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες ανάγνωσης όσο περισσότερων δημοτικών σχολείων στην Αττική και στην περιφέρεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση να βλέπεις τις αφίξεις των δεμάτων από τα σχολεία με τα βιβλία που κάθε παιδί, κάθε οικογένεια έχει συγκεντρώσει για να τα προσφέρει σε κάποια άλλη οικογένεια, σε κάποιο άλλο παιδί. Συχνά μικρές ομάδες παιδιών και οι δασκάλες τους τα συντροφεύουν πριν τα αποχαιρετήσουν, ζωγραφίζοντας και στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα αγάπης στους άγνωστους φίλους τους που σύντομα θα διαβάσουν τις ιστορίες που τους καληνύχτισαν. Γράφουν, ζωγραφίζουν, δημιουργούν ιστορίες, αφήνουν μικρά μηνύματα στον επόμενο μικρό αναγνώστη. Ένα κύμα αγάπης που διαρκώς γιγαντώνεται.

Μια λαοθάλασσα βιβλίων που με τη βοήθεια εθελοντών συγκεντρώνονται, τοποθετούνται ύστερα από προσεκτική διαλογή μέσα σε «μαγικά κουτιά» και σε ζωγραφισμένες σακούλες και ταξιδεύουν. Φέτος θα ταξιδέψουν σε 300 σχολεία περίπου. Μικρά χεράκια αναμένουν να ξεφυλλίσουν κρυμμένα μυστικά, σαγηνευτικές περιπέτειες, τρυφερά λογάκια, μαγικές στιγμές.

Φέτος η αίθουσα συγκέντρωσης βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη μεγαλύτερη από ποτέ. Η συμμετοχή εθελοντών μεγαλύτερη από ποτέ. Ο αριθμός των βιβλίων μεγαλύτερος από ποτέ. Μεγαλώνει, διογκώνεται, αλλάζει μορφή, συμπαρασύρει. Ο θρίαμβος του βιβλίου, ο θρίαμβος του ανθρώπου.

Σήμερα θέλουμε να διαδώσουμε αυτή την υπέροχη, συγκινητική μεγάλη γιορτή και να υπογραμμίσoυμε τη σημασία του μηνύματος: Γεμίζουμε τα σχολεία με βιβλία!

Οι σχολικές βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο χώροι που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και «χώροι από όπου ξεκινούν ταξίδια απεριόριστων διαδρομών προς τη γνώση», μου λέει η Ελένη Γερουλάνου.

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στο έργο του Library4All;

Όποιος θέλει να υποστηρίξει το Library4all μπορεί:

Να στείλει ένα email στο info@library4all.com με τα στοιχεία του και τι είδους βιβλία θα ήθελε να προσφέρει.

Να διοργανώσει ένα book drive, μια ανεξάρτητη δράση συλλογής βιβλίων συγκεντρώνοντας καινούργια ή σχεδόν καινούργια βιβλία για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.

Να ζητήσει από τους καλεσμένους μιας γιορτής ή βάφτισης αντί δώρων να προσφέρουν βιβλία για το Library4all.

Να κάνει μία χρηματική δωρεά, έτσι ώστε να αγοραστούν καινούργια βιβλία, καθώς οι δωρεές μεταχειρισμένων βιβλίων δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button