Ρετρό

ΒΑΡΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…ΜΟΝΟ ΚΟΨΙΔΙΑ….

Γράφει ο Ηλίας Χρηστέας 

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ και ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ… ΑΛΩΝ ΑΙΞΩΝΙΔΩΝ

Η άγνωστη για τους πολλούς τειχισμένη αρχαία Ακρόπολη στη θέση ” Λαθούριζα” της Βάρης -αρχαίος Δήμος Αναγυρούντα.

Ο λόφος είχε ζωή από τον 7ο έως τον 3ο αι π. Χ. Αποτέλεσε σημαντικό κέντρο για τις δραστηριότητες των κατοίκων του δήμου

-Στον βράχο υπάρχει ακόμα το ανάγλυφο με την λέξη “HOROS”, του 5ου αι. π. Χ.

-Το σημαντικότερο μνημείο της αμυντικής θωράκισης των Αλών Αιξωνιδών ( Βούλα) είναι η… Ακρόπολη και ο Πύργος των Αλών Αιξωνιδών.

Η Ακρόπολη λειτουργούσε ως υποδομή αμυντικής θωράκισης του Δήμου Αναγυρούντος  η επιλογή της θέσης και η οχύρωσή της έγινε και για λόγους προστασίας και ασφάλειας από ξαφνικές επιδρομές.

(*) απο το φυτό με την ονομασία «Αναγυρίς η δύσοσμη», ή από τον μυθικό επώνυμο ήρωα Ανάγυρο, ο οποίος τιμώρησε τους ασεβείς γείτονες, καταστρέφοντας εκ θεμελίων τα σπίτια τους, όταν αυτοί θέλησαν να ατιμάσουν το «Ηρώον» του ή το ιερό άλσος της περιοχής του δήμου. Αυτός ο μύθος τονίζεται ιδιαίτερα από τον Σουίδα, ο οποίος σημειώνει και για το «αναγυράσιο πνεύμα», αναφερόμενος σε δυο κωμωδίες, μια του Διφύλου και σε μια ακόμα, ομώνυμη, του Αριστοφάνη, οι οποίες χρονολογούνται περί το 418/417 π.Χ. και είναι έργα από τα οποία διασώζονται σήμερα μόνο λίγα αποσπάσματα.

Κτισμένη σε λόφο ύψους 100 μ στα σύνορα των σημερινών δήμων Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης. ονομάζεται Καστράκι. Ο λόφος είναι κατάφυτος από πεύκα, ενώ όλη η περιοχή, από τις υπώρειες του Υμηττού μέχρι τη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, έχει κηρυχθεί προστατευμένη περιοχή και από το Συμβούλιο Επικρατείας (απόφαση 97/1998) και από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού έχει ενταχθεί στο σχέδιο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Βρίσκεται σε επίκαιρη θέση αφού έχει Θέα σε ολόκληρη τη Βούλα, σε ένα μέρος της Βάρης και στον κεντρικό Σαρωνικό. Από την κορυφή του λόφου παρά το γεγονός ότι είχε μικρό πλάτωμα 100Χ40μ., ήταν εύκολος ο έλεγχος των κινήσεων στο εσωτερικό του Δήμου και στο δρόμο προς τον Αναγυρούντα και τα Μεσόγεια, στις υπώρειες του Υμηττού, της Θαλάσσιας διέλευσης προς την ΑΘήνα, καθώς και του δρόμου προς το ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα. Στο πλάτωμα του λόφου της Ακρόπολης μπορεί να διακρίνει κανείς επιφανειακά κτίσματα σε πυκνή διάταξη τα οποία συγκροτούσαν την Ακρόπολη σαν οικιστική μονάδα.

Αξιζει εδω να μνημονεύσουμε τα θεμέλια του Πύργου (που βρίσκεται στην οδό Μελά), ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα εξυπηρετούσε αμυντικές ανάγκες. Τα θεμέλια βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την οδό Ελευθερίας (Βούλα)και όπως φαίνεται πρόκειται για πολύ ισχυρή κατασκευή σε τετράγωνο σχήμα. Οι διαστάσεις και γενικά η κατασκευή του ομοιάζουν πάρα πολύ με τον τετράγωνο Πύργο του Σουνίου. Δυστυχώς δεν έχει ακόμα ερευνηθεί συστηματικά.

Ναός του Απόλλωνα

Ο ναός του Απολλωνα Ζωστήρα αποκαλύφθηκε, περί το 1924, όταν παιδιά από το Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης έπαιζαν στην ακτή, – Ακτή του Αστέρα Βουλιαγμένης (Astir Beach)

Η τοποθεσία του ναού βρίσκεται στο πίσω μέρος της παραλίας και περιβάλλεται από γκαζόν και θάμνους. Ο ναός είναι σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας και έτσι, συχνά κατά το παρελθόν, πλημμύριζε με νερά βρόχινα ή της θάλασσας, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι επιγραφές, οι οποίες βρέθηκαν στα ερείπια επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή είναι ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα. Οι πρώτες ανασκαφές από το 1926 έως το 1927 επιβεβαίωσαν τις αναφορές στις αρχαίες φιλολογικές πηγές: Ο Παυσανίας αναφέρει ότι αυτή ήταν η θέση του πιο σημαντικού ιερού του δήμου των Αλών Αιξωνίδων (αρχαία ελληνικά: Ἁλαὶ Αἰξωνίδες), της περιοχής με τις φυσικές αλυκές της Αιξωνής, από την λέξη «Αλαί» η οποία αναφερόταν στις παραθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες υπήρχαν φυσικές «αλυκίδες» (= αλυκές), σε αντιδιαστολή με τις τεχνικές δεξαμενές (λάκκους) συλλογής άλατος, που ονομάζονταν αλοπήγια.
Ο ναός βρίσκεται στο μεσαίο από τα τρία γλωσσίδια αμμουδιάς του γνωστού από την αρχαιότητα Ακρωτηρίου του Ζωστήρα (αρχαία ελληνικά: Ζωστήρ). Ο Ηρόδοτος γράφει ότι, μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, οι Πέρσες μπέρδεψαν τα βράχια του ακρωτηρίου για ελληνικά πλοία.

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι εδω υπήρχε ναός της Μητρός των θεών (μητέρα των θεών Απόλλωνα και Αρτέμιδας) της Λατούς.

Τα ερείπια του δήμου ανακαλύφθηκαν, κατά τον 19ο αιώνα, κοντά στο τότε χωριό της Βάρης. Ήδη από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., υπήρχε οχύρωση, πιθανώς και για διευκόλυνση της θαλάσσιας σηματοδότησης, η οποία έλεγχε τις αττικές ακτές από τον Πειραιά προς τη νότια άκρη της.

Με στοιχεια έκδοσης βιβλίου
Η ΒΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ _ Μ Σταύρου

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button