Γαστρονομία

Κρύο …ώρα για ένα ζεστό πιάτο τραχανά

Μια παραδοσιακή ελληνική θρεπτική σούπα ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Ο τραχανάς ανήκει στην κατηγορία των ζυμαρικών και είναι από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. 

Είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αυτάρκεια των σπιτιών της επαρχίας και συναντάται σε πολλές γευστικές παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός η  γλυκός, χοντρός η ψιλός.

Ο τραχανάς μπορεί να είναι γλυκός η  ξινός, ανάλογα με το γάλα από το οποίο παρασκευάζονται. Ως εκ τούτου, ο γλυκός γίνεται από φρέσκο, ενώ ο ξινός από γάλα που έχει αφεθεί να ξινίσει.

Φτιάχνεται είτε με σιμιγδάλι είτε με αλεύρι σίτου, ή με πλιγούρι ή με σπασμένο σιτάρι. Το γάλα ή το γιαούρτι προστίθενται στο αλεύρι για να σχηματίσουν μία πιο γλυκιά ή πιο ξινή εκδοχή του. Ο τραχανάς έχει 400 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια

Τα οφέλη του είναι πολλά.

Ο τραχανάς είναι ένα αρκετά θρεπτικό προϊόν, χαμηλών θερμίδων και λιπαρών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μεταξύ άλλων. Είναι αρκετά θρεπτικό για τα παιδιά ιδίως επειδή η παρουσία του γάλακτος στην παρασκευή του αυξάνει σημαντικά την ποσότητα του ασβεστίου. Έτσι είναι ιδανικός για τη διατροφή μας αφού:

  • Έχει θρεπτική αξία εφάμιλλη της ζωικής πρωτεϊνης, αφού παρασκευάζεται από γάλα ή γιαούρτι (υποπροϊόντα του κρέατος)
  • Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και καλή πηγή σιδήρου
  • Περιέχει διαιτητικές ίνες που βοηθούν στην υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος
  • Δεν περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Περιέχει φώσφορο που προστατεύει από την οστεοπόρωση
  • Περιέχει φυλλικό οξύ που βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη σύνθεση του DNA.

Αν ψάχνετε λοιπόν ένα εύκολο, γρήγορο, θρεπτικό και τονωτικό φαγητό, τότε ο τραχανάς, το απόλυτο comfort food. Μια σούπα – βάλσαμο που γίνεται στο άψε σβήσε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button