ΕλλάδαΤουρισμός

Τουρισμός :τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς

Σε ποια νησιά είχαμε άνοδο του τζίρου

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν από τους πρώτους κιόλας μήνες του καλοκαιριού νέες ισορροπίες μίας διαφορετικής τουριστικής σεζόν, που επηρεάζεται σαφέστατα από την αύξηση του πληθωρισμού, την ακρίβεια και τη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζουν οι νικητές από τους χαμένους.

Μια ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση στις επιλογές των τουριστών δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των καταλυμάτων το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς εκτόξευση τζίρου κατά 23,8% κατέγραψε η Περιφέρεια Αττικής στο κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, με τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων καταλυμάτων στην Μύκονο αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο μόλις κατά 1,5%, με την εικόνα αυτή να επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, όπου καταγράφεται μείωση του τζίρου κατά 4,9%.

Ελαφρώς καλύτερη, αλλά και πάλι αδύναμη, είναι η εικόνα και στη Σαντορίνη, με τον τζίρο των καταλυμάτων να εμφανίζεται αυξημένος κατά 7,8%, ενώ ο κύκλος εργασιών στην εστίαση υπήρξε αυξημένος κατά 3,7%.

Στις Κυκλάδες σε επίπεδο καταλυμάτων, στους μεγάλους κερδισμένους φαίνεται να συγκαταλέγονται η Μήλος (αύξηση 29,8% στον τζίρο των καταλυμάτων), η Πάρος (αύξηση 24,2%), η Τήνος (+29,4%) και στα Δωδεκάνησα η Κάρπαθος (+41,4%). Αρκετά καλές ήταν και η επιδόσεις της Σύρου που παρουσιάσει αύξηση 9,8%, ενώ ακόμη καλύτερες ήταν της Άνδρου με αύξηση 14,5%. Στο 14,4% η αύξηση της Νάξου. 

Επίσης θετικές ήταν οι επιδόσεις στον τζίρο των καταλυμάτων στη Μυτιλήνηκαι στη Χίος στο Βόρειο Αιγαίο με ανοδική μεταβολή κατά 49,9% και 41,3% αντίστοιχα, όπως δείχνουν τα στοιχεία ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα.

Στο Ιόνιο ξεχώρισε  η Ιθάκη με ανοδική μεταβολή κατά 33,2%.

Στην Περιφερειακή Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών σε Χαλκιδική και Κιλκίςσημείωσαν άνοδο κατά 20,4% και 60,3% αντίστοιχα, στην Κεντρική Μακεδονία. Επιπλέον, τα καταλύματα σε Εύβοια, Ευρυτανία και Φωκίδα κατέγραψαν μεταβολή κατά 44,7%, 50,1% και 46,5%, αντίστοιχα.

Στην Πελοπόννησο κερδισμένες η Αρκαδία με αύξηση τζίρου κατά 35,7% και ηΑργολίδα με 23,1%

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button