Γαστρονομία

Το γνωστό αμερικάνικο γλυκό cheesecake είναι Αρχαιοελληνικής προέλευσης!

Όχι, δεν βρήκαμε απλώς έναν ακόμα λόγο να επαινέσουμε τους προγόνους μας, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το  cheesecake ανακαλύφθηκε στην αρχαία Ελλάδα.

Μπορεί κάτι τέτοιο να σας ακούγεται απίστευτο όμως το αγαπημένο   αμερικάνικο cheesecake είναι μια αρχαιοελληνική συνταγή.

Σύμφωνα με σχετικά συγγράμματα που έχουν διασωθεί, το γλυκό αυτό τότε ονομαζόταν «πλακούντας».

Το 250 π.Χ. μάλιστα ο Έλληνας ποιητής Αρχέστρατος, έγραψε ένα γαστρονομικό ταξιδιωτικό οδηγό που ονομαζόταν «Ηδυπάθεια» και διατηρείται μόνο σε κεραμικά θραύσματα.

Σε ένα από τα κομμάτια που έχει διατηρηθεί, κάνει αναφορά στο επιδόρπιο: «Αποδεχτείτε ένα κέικ τυριού που παρασκευάζεται στην Αθήνα. Ή αν δεν μπορείτε να το βρείτε, πάρτε από κάπου αλλού, βγείτε έξω και ζητήστε λίγο αττικό μέλι, αφού αυτό θα κάνει το κέικ τυριού σας θαυμάσιο».

Η συνταγή, αρκετά απλή λακωνική θα λέγαμε αφού αναφέρει ότι «χτυπούσαν το τυρί μέχρι να γίνει λεία κρέμα, το αναμείγνυαν μέσα σε ένα χάλκινο σκεύος με μέλι και σιτάρι, το έψηναν και το σέρβιραν αφού είχε κρυώσει».

Ο Αθήναιος ο Ναυκρατίτης, στο έργο του Δειπνοσοφισταί, κατέγραψε  συνταγή για cheesecake το 230 μ.Χ, σαν ένα επιδόρπιο που σέρβιραν σε ιδιαίτερες περιστάσεις εορτασμών και κυρίως στους γάμους.

Οι αρχαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες, γιόρταζαν και αυτοί με ένα είδος cheesecake γεμιστό με τυρί και μέλι μετά τους αγώνες πεντάθλου.

Βέβαια, το αρχαιοελληνικό cheesecake του δεν μοιάζει με τις πολλές παραλλαγές που μπορεί κανείς να δοκιμάσει σήμερα αλλά σίγουρα είναι «προγονός τους».

Το cheesecake παρόλα αυτά, με την σημερινή του εκδοχή, δημιουργήθηκε το 1872 στη Νέα Υόρκη, από τον William Lawrence, ο οποίος προσπαθούσε να φτιάξει γαλλικό τυρί. Αντί αυτού, πέτυχε το τυρί κρέμα, που στην συνέχεια πήρε ο James Craft, ως βασικό υλικό του cheesecake, καθιερώνοντάς το με την μορφή που έχει σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button