Οι ελιές έχουν την τιμητική τους τώρα την Σαρακοστή καθώς δεν είναι μόνο πολύ γευστικές αλλά έχουν και μια τεράστια σειρά από οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.
Η αξία τους ήταν γνωστή και μάλιστα από την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης αναγνώριζε τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
1. Σημαντικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονoακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν το λεγόμενο «καλό λίπος». Το ελαϊκό οξύ, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς.Προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αναστέλλει την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
2. Βοηθούν στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόληψη των θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή φλεβική θρόμβωση. Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν ελιές και ελαιόλαδο έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο μαζί με τις καρδιοπάθειες αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.
3. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τόσο οι μελέτες παρατήρησης όσο και οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι ελιές και ελαιόλαδο σε συνδυασμό με μεσογειακή διατροφή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 40%.
4. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών.
Το ελαϊκό οξύ, το ελεοκάνθημα και τα αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στις ελιές και το ελαιόλαδο έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύουν τα κύτταρα από καλοήθεις και κακοήθεις όγκους και μειώνουν τις φλεγμονές και τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών.
Περιέχουν πολυφαινόλες, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα γλουταθειόνης, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
Έτσι, η κατανάλωση μιας μερίδας ελιών καθημερινά, βελτιώνει τη μνήμη μέχρι και 25%.
Μειώνουν τις επιπτώσεις των εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer, Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένο ελληνικό ελαιόλαδο στη διατροφή τους. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς καθηγητές, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τον χαρακτηρισμό του ελαιολάδου ως ιατρικού τροφίμου.
5. Θεραπευτική και Αντιγηραντική δράση
Είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης Α και Ε και αμινοξέων. Είναι θρεπτικές και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορο, ιώδιο, σελήνιο, χαλκό, διάφορες πολυφαινόλες και πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες ασβέστιο, και σίδηρο (μόνο ένα φλυτζάνι ελιές είναι σπουδαία πηγή σιδήρου 4,4 mg).
Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που βρίσκονται στις ελιές προέρχονται από τις φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν πυλώνα της υγιεινής διατροφής.
6.Κόβουν την όρεξη αν καταναλωθούν πριν το γεύμα
Με την κατανάλωση μόλις 10 ελιών πριν από το γεύμα, η όρεξη μειώνεται έως και 20%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνη που στέλνει μηνύματα πληρότητας στον εγκέφαλο. Επίσης βοηθούν το σώμα να αυξήσει την παραγωγή αδιπονεκτίνης, μιας χημικής ουσίας που καίει το λίπος για έως και πέντε ώρες μετά την κατανάλωση
Τέλος η αντιγηραντική τους δράση είναι αποδεδειγμένη καθώς το ελαιόλαδο με τις μαλακτικές και ενυδατικές του ιδιότητες, αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης για δέρμα και μαλλιά.
7.Βελτιώνουν την όψη του δέρματος
Η κατανάλωση ελιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων κατά 20%, δεδομένου ότι είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε (ισχυρό αντιοξειδωτικό) και ελαϊκό οξύ, το οποίο κρατά το δέρμα απαλό και υγιές.