Τουρισμός

Στα 30 ευρώ, από τον Απρίλιο του 2025, η είσοδος στην Ακρόπολη!

Tι ισχύει σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανά τον κόσμο.

Τα μουσεία, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι ανά τον κόσμο αποτελούν διαχρονικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες που επιθυμούν να θαυμάσουν κορυφαία έργα τέχνης αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία του κάθε τόπου. Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής, σταδιακά από το 2024, για τους αντίστοιχους χώρους της Ελλάδας που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού, κάναμε μια έρευνα σχετικά με τα επίπεδα που κυμαίνονται οι τιμές εισόδου στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και τα πλέον δημοφιλή Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι

Στο φημισμένο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, το γενικό εισιτήριο κοστίζει 17 ευρώ και η είσοδος είναι δωρεάν για τα παιδιά και τους νέους έως 25 ετών ενώ για το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό που επιθυμεί να δει τη μόνιμη συλλογή του. Για τις κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενεί απαιτείται ειδικό εισιτήριο.

Η Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό

Όσον αφορά τους πιο δημοφιλείς επισκέψιμους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους της Ιταλίας, για να θαυμάσει κανείς την περίφημη Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι στο Βατικανό με τις εντυπωσιακές νωπογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου θα πρέπει να πληρώσει 17 ευρώ, ενώ η ίδια τιμή ισχύει και για την είσοδο στα Μουσεία του Βατικανού, που αποτελεί ένα σύνολο μουσείων και συλλογών.

Η Σαγράδα Φαμίλια

Στην Ισπανία η γενική είσοδος στο φημισμένο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης ανέρχεται στα 15 ευρώ με τα παιδιά και τους νέους έως 25 ετών να μην πληρώνουν εισιτήριο. Η δε επίσκεψη στην περίφημη και εντυπωσιακή εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη κοστίζει για τους ενήλικες 30 ευρώ και περιλαμβάνει ξενάγηση. Η είσοδος για τα παιδιά και τα ΑΜΕΑ είναι ελεύθερη, ενώ οι επισκέπτες κάτω των 30 ετών δικαιούνται εισιτήριο των 28 ευρώ.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

Στην Αμερική, για να περιηγηθεί κάποιος στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (MET) θα πρέπει να καταβάλει στην είσοδο 22 δολάρια. Η τιμή εισόδου για τους μαθητές ανέρχεται στα 17 δολάρια ενώ τα παιδιά έως 12 ετών εισέρχονται δωρεάν. Όσο για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το MoMA το εισιτήριο γενικής εισόδου κοστίζει 28 δολάρια για τους ενήλικες, 15 δολάρια για τους μαθητές και η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη.

Στο Μουσείο Ερμιτάζ, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης, διατίθενται εισιτήρια από 5 έως 11 ευρώ ανάλογα με τους χώρους που θα επισκεφθεί κανείς.

Να σημειώσουμε εδώ πως η τα εισιτήρια γενικής εισόδου για το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο έχει αυτόνομη τιμολογιακή πολιτική, όπως και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης που μετατράπηκαν πρόσφατα σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, κοστίζουν 15 ευρώ κατά την θερινή περίοδο και 10 ευρώ κατά τη χειμερινή.

Η περίφημη Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, από τον Δεκέμβριο του 2023 οπότε μετατράπηκε, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, από επισκέψιμος μουσειακός χώρος σε τζαμί, έχει ελεύθερη είσοδο.

Μια ατομική περιήγηση στο Κολοσσαίο, το διάσημο ανά τον κόσμο αμφιθέατρο της Αρχαίας Ρώμης κοστίζει από 16 ευρώ για τους ενήλικες 6 ευρώ για τα παιδιά, ανάλογα την εποχή ενώ διατίθενται ειδικές κατηγορίες εισιτηρίων τα οποία εξασφαλίζουν άμεση είσοδο χωρίς να περιμένεις στην ουρά, που κοστίζουν από 25 έως 30 ευρώ για τους ενήλικες.

Στην Αίγυπτο, μια απλή ατομική περιήγηση στις Πυραμίδες της Γκίζας κοστίζει περίπου 6 ευρώ ενώ για να μπει κανείς μέσα μέσα στην Πυραμίδα του Χέοπα θα πρέπει να βγάλει ξεχωριστό εισιτήριο η τιμή του οποίου ανέρχεται σε 12 ευρώ. Διατίθενται επίσης διάφορα πακέτα ξεναγήσεων που συμπεριλαμβάνουν βόλτες με καμήλες στην έρημο κ.α.

Όσο για την Ακρόπολη, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το γενικό εισιτήριο εισόδου διαμορφωθεί, από τον Απρίλιο του 2025, στα 30 ευρώ για όλο το χρόνο, ενώ προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button