ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σημαντικές συμφωνίες και πολύ φιλικό κλίμα στην επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Τα παραλειπόμενα της συναντήσης

Σημαντικές ήταν χθες οι συμφωνίες Μητσοτάκη – Μπάιντεν για την προμήθεια F-35 και την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης το άριστο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με πολεμικά αεροπλάνα 5ης γενιάς.

Το γεγονός ότι  η Ελλάδα θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια μια μοίρα αεροσκαφών F-35 που αποτελούσαν μέχρι πρότινος τον διακαή πόθο για τους Τούρκους  είναι και μόνο του χαρακτηριστικό της σημασίας αυτής της συνάντησηΟι σχετικές έγιναν από υψηλόβαθμες ελληνικές κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έδειξε στον Τζο Μπαίντεν τον Χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας που αποτελεί πρόκληση των Τούρκων για την Ελληνική εδαφική ακεραιότητα

Οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις που αντηλλάγησαν στη δεξίωση που ακολούθησε το τετ α τετ των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο ξεπερνούσαν τις συνηθισμένες διπλωματικές αβρότητες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε :

«σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας:

«οι χάρτες δεν μπορούν να χαραχθούν εκ νέου υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη του Διεθνούς Δικαίου»

Δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Οι κοινωνίες πληρώνουν το τίμημα, ειδικότερα στην ενέργεια. Πρέπει να κάνουμε πολλά μαζί, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Πρέπει να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πραγματικά εννοούσα όταν είπα πως οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους. Το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε τη νέα συνεργασία των δυο χωρών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας, μια πύλη εισόδου για το υγροποιημένο αέριο. Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για το φθηνό ρεύμα από τη Μέση Ανατολή»επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Τα παραλειπόμενα της συνάντησης

Η ιστορία της γραβάτας του Τζο Μπαιντεν

Για το τετ α τετ του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε μια γραβάτα που πάνω της είχε τις ελληνικές σημαίες. Μια γραβάτα που δεν ανήκε πάντα στον Τζο Μπάιντεν αλλά επέλεξε να τη φορέσει στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συμβολικούς λόγους.

Η γραβάτα αυτή έχει ιστορία από το… 2017, όταν ο Τζο Μπάιντεν, ως πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είχε βρεθεί στην Αθήνα για την πρώτη Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του οργανισμού Concordia.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, σύμφωνα με την περιγραφή της φωτογραφίας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δημοσιογράφος των New York Times, Αχιλλέας Μπάλτας είπε στον Τζον Μπάιντεν ότι φοράει ωραία γραβάτα. Ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος αντέδρασε λέγοντας ότι φοράει την ελληνική του γραβάτα (σ.σ. μπλε με λευκές ρίγες) και σημείωσε ότι είναι μεν ωραία, αλλά είναι πιο ωραία του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Τερενς Κουίκ.

Αμέσως γύρισε προς την πλευρά του κ. Κουίκ και του είπε: «Αλλάζουμε γραβάτες;». Ο Τέρενς Κουίκ δέχτηκε και ο ένας φόρεσε τη γραβάτα του άλλου. 

Την… ανταλλαγή αυτή θυμήθηκε  ο ίδιος ο Τέρενς Κουίκ ανεβάζοντας τα φωτογραφικά… ντοκουμέντα! 

Μαρέβα -Τζιλ-τσά για κυρίες σε πολύ φιλικό κλίμα 

Την ώρα πάντως της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ υποδεχόταν σε άλλο χώρο του Λευκού Οίκου την Μαρέβα Μητσοτάκη την οποία συνόδευαν οι δυο της κόρες, Δάφνη και Σοφία.

Οι τέσσερις κυρίες αφού ήπιαν μαζί το τσάι τους έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες .

Η Τζιλ Μπάιντεν  και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν στη προς τιμήν του πρωθυπουργού αναφέρθηκαν στις κόρες του Κυριάκου Μητσοτάκη, μάλιστα ονομαστικά, θέλοντας να τονίσουν την έννοια της οικογένειας που για τους Ελληνες παίζει τόσο σημαντικό ρόλο.

Στην εορταστική εκδήλωση  εκτος της ελληνικής αποστολής που πλαισιώνει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού παραβρέθηκαν πολλοί επιφανείς Ομογενείς.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button