Ελλάδα

Ο ρόλος των εθνικών ευεργετών της Ηπείρου

Στο πλαίσιο της ημέρας των εθνικών ευεργετών το enjoy news επικοινώνησε με την δικηγόρο και πρώην μέλος του Ζάππειου Μεγάρου , κυρία Ηλέκτρα Κίκη, να μας μιλήσει  για τους εθνικούς ευεργέτες:

Κυρία Κίκη έχετε τιμήσει το Ζάππειο Μέγαρο ως μέλος του , ακούγοντας το όνομα Ευάγγελος Ζάππας τι συναισθήματα νιώθετε ;


Ευαγγέλης Ζάππας είναι ο Εθνικός Ευεργέτης, που οραματίστηκε και πρωτοστάτησε στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η βούλησή του για την ανέγερση του καταστήματος των Ολυμπίων μετά του σταδίου έλαβε σάρκα και οστά. Ήταν φιλάνθρωπος και διορατικός, γι’ αυτό και στη διαθήκη του τόνισε ότι όχι μόνο οι συγγενείς του, αλλά και «πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσιν, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της παρούσης διαθήκης μου και τους εναντίον αυτής να τους υποχρεώση δια του νόμου προς αποζημίωσιν και αποκατάστασιν των ειρημένων διατάξεων».

Όλα τα στοιχεία που σας  ανέφερα συνθέτουν την προσωπικότητα του Εθνικού Ευεργέτη μας. Συνεπώς, εκτός από υπερηφάνεια, ηθική ικανοποίηση λόγω κοινής  καταγωγής, αυτό που ένιωσα με την ανάληψη των καθηκόντων μου ήταν η υπευθυνότητα για την υπηρέτηση των σκοπών της διαθήκης του, καθώς και να είμαι προσηλωμένη στο έργο της Επιτροπής Ολυμπιών και Κληροδοτημάτων, κινούμενη απαρέγκλιτα εντός του νομικού πλαισίου λειτουργίας της.  

Μπορείτε να φανταστείτε την Ελληνική πρωτεύουσα χωρίς τις δωρεές των Ηπειρωτών ευεργετών , ( Τοσίτσα – Αβερωφ – Ζάππα – Στουρνάρη  – Αρσακη κλπ);

Το ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του είχε μεγάλη ανάγκη τους Έλληνες Ευεργέτες, οι οποίοι συνέδεσαν το όνομά τους με σπουδαίες πράξεις φιλοπατρίας, αφήνοντας πίσω τους ιστορικά κτίρια που κοσμούν την Αθήνα μας και όχι μόνο.

        Κατάθεση στεφάνου απο την κ Ηλέκτρα Κίκη στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτου.

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να φανταστεί την Αθήνα χωρίς το Ζάππειο Μέγαρο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μπάγκειον Ίδρυμα, το Αρσάκειο, το Ευγενίδειο Ίδρυμα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Σχολή Ευελπίδων, το Ωδείο Αθηνών κ.ο.κ, αφού αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά και πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Θεωρώ πως το βασικότερο ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να απασχολεί όλους μας είναι τι πρέπει να πράξουμε ώστε τα ιστορικά αυτά μνημεία να συνεχίσουν να κοσμούν την Αθήνα, να συνεχίσουν το έργο τους. Οι Εθνικοί Ευεργέτες έκαναν το καθήκον τους απέναντι στο Έθνος, τώρα είναι καθήκον μας να φανούμε αντάξιοι  του έργου τους και να διατηρήσουμε τα εμβληματικά μνημεία μας.  Η οικονομική και υγειονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστα τα ευαγή Ιδρύματά μας, γι’ αυτό χρειάζονται γενναίες πράξεις στήριξής τους από την πολιτεία.

Τέλος θέλετε να μας πείτε την άποψη σας για τους Ηπειρώτες ευεργέτες , αλλά και γενικά τους Έλληνες Ευεργέτες και την βοήθεια τους στο πολιτισμό και στις  επιστήμες της χώρας μας ;

Είναι γνωστό ότι η Ήπειρος κατέχει εξέχουσα θέση στην παράδοση της Εθνικής Ευεργεσίας, αφού ανέδειξε τους σπουδαιότερους εθνικούς ευεργέτες. Ο Ζάππας, οι Ζωσιμάδες, ο Τοσίτσας, ο Αρσάκης, ο Αβέρωφ, ο Μπάγκας, ο Δομπόλης, ο Χατζηκώστας, ο Καπλάνης και άλλοι, ευεργετούν με διάκριση δείχνοντας την αγάπη τους προς τη γενέθλια γη και την πάσχουσα ομογένεια. Ο κάθε ένας από αυτούς προσέφερε την περιουσία του για κοινωφελείς σκοπούς, ίδρυση σχολείων, νοσοκομείων και χώρων πολιτισμού, που βρίσκονται στην Αθήνα και την Ήπειρο. Επιδείξανε δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας.

Όμως όλοι οι Εθνικοί ευεργέτες μας, Ηπειρώτες και μη, έδειξαν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα συνάνθρωπο. Με το εμπορικό δαιμόνιο, την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, τη λιτότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη ανέδειξαν σε ύψιστο βαθμό τις διαχρονικές αξίες του Έλληνα. Γι’ αυτό και κάθε ευεργέτης και ένα όραμα και μια ισχυρή θέληση πρωτοβουλίας που συμπλέκεται με όλες τις άλλες διαμορφώνοντας την ιστορία του εθνικού ευεργετισμού!

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως  πρέπει να τιμούμε και όλες τις μεταγενέστερες προσωπικότητες, οι οποίες ακολούθησαν την παράδοση των ευεργετών και αποτελούν παράδειγμα ανιδιοτέλειας. Θα πρέπει να τιμούμε και να ευγνωμονούμε όλους τους ανώνυμους που έκαναν αυτοσκοπό την προσφορά στο συνάνθρωπο.  Με τέτοιες πράξεις θα καλλιεργήσουμε στη νέα γενιά το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προσφοράς!

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button