Ρετρό

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς ο μεγάλος γλύπτης ήταν θύμα της μητέρας του

Ένας θρύλος που αφιέρωσε όλη του τη ζωή του στην τέχνη της γλυπτικής

Όταν στα  24 του άρχισε  να φτιάχνει τα αριστούργημα του, εμφανίστηκαν κάποια σημάδια ψυχικής ασθένειας λογω μιας  ερωτικής απογοήτευσης.

 

Η αυταρχική μάνα του θεώρησε ότι αυτή που τον τρελαίνει είναι η γλυπτική, ενώ συνέβαινε ακριβώς το ανάποδο.

Μόνο η γλυπτική θα μπορούσε να τον γλιτώσει, όπως φάνηκε αργότερα.Του απαγόρευσε λοιπόν  αυστηρά να ασκεί την τέχνη του.

Τον πήγανε στο εξωτερικό, αλλά δε είδαν καμμία βελτίωση και όταν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τον έκλεισαν για 16 χρόνια στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας.Εκεί, χωρίς φάρμακα, μέσα στη βρόμα, δεμένος με αλυσίδες, αποτρελάθηκε.Η γριά μητέρα του τον πήρε στην Τήνο και συνεχίσε να του απαγορεύει κάθε επαφή με το μάρμαρο και τη γλυπτική.Όταν τον έπιανε να φτιάχνει κάποια προπλάσματα κρυφά και του τα έσπαγε.

Ο μπάρμπα-Γιάννης, έτσι τον φώναζαν, στα 51 του χρόνια είχε γίνει ο τρελός του χωριού.Έγινε νεροκουβαλητής, οι χωριανοί του έδιναν τις κατσίκες τους να τις βοσκήσει, τα παιδιά τον κοροϊδευαν κι αυτός τριγύριζε κουρελής, μαζεύοντας από χάμω τις γόπες για να τις καπνίσει.

Τα βράδια γύριζε στο σπίτι του και καθόταν αμίλητος σε μια γωνιά, για να μην τον μαλώσει η γριά μάνα του.Η Αθήνα τον έχει ξεχάσει, το έργο του έχει τελειώσει πρόωρα.

Και τότε γίνεται το θαύμα!

Το 1916, η μητέρα του του πεθαίνει και  ο 65χρονος πια Γιαννούλης δεν ακολουθεί την κηδεία της, δεν θρηνεί τον χαμό της αλλά ανοίγει το υπόγειο και αρχίζει αμέσως να δουλεύει την τέχνη του πυρετωδώς .Οι χωριανοί το θεώρησαν ως την αναμενόμενη αντίδραση ενός τρελού, αλλά δεν ήταν έτσι.Η καταπιεσμένη τέχνη του εκρήγνυται.

Μέσα σε λίγους μήνες είχε θεραπευτεί εντελώς.

Η σμίλη του άρχισε να βγάζει και πάλι αριστουργήματα, και μάλιστα με μια εντελώς νέα τεχνοτροπία. Ενώ για 40 χρόνια δε δούλεψε την τέχνη του, δεν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις ξαφνικά αναδύθηκε ένας νέος καλλιτέχνης.

Από τα 65 του χρόνια, ως τα 84 που πέθανε, έφτιαξε μια ολόκληρη σειρά από αριστουργήματα.

Το πρώτο του έργο, που έφτιαξε στην ηλικία των 24, βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο και είναι η γνωστή σε όλους “Κοιμωμένη “

Επιμέλεια Εnjoy News

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook:https://www.facebook.com/enjoynews.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button