Ελλάδα

Νέες ταυτότητες: ξεκινάει 25 Σεπτεμβρίου η έκδοσή τους – όλη η διαδικασία

Στις 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων .

Μετα απο τρία χρόνια και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν πλέον οι παλιές  διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου

Η επίσημη παρουσίασή τους θα γίνει στη ΔΕΘ. 

Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες θα έχουν μέγεθος ανάλογο με εκείνο της πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος 10 έτη. Σε αυτές θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμός ταυτότητας. Η έκδοσή τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα θα είναι αποθηκευμένα σε ένα κεντρικό server που πρόσβαση θα έχουν μόνο οι Αρχές.

Τα χαρακτηριστικά τους

Στην εμπρόσθια όψη τους θα περιλαμβάνονται ο Αριθμός Ταυτότητας, η φωτογραφία, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου.

Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, οι νέες ταυτότητες δεν θα μπορούν να πλαστογραφηθούν και θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολιτών.

Με ποιο τρόπο θα εκδίδονται

Η διαδικασία έκδοσης των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων προβλέπει τη λειτουργία πλατφόρμας, όπου ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr σε 370 σημεία σε όλη την επικράτεια.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο Αστυνομικό Τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας.

Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, που θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδονται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button