ΕλλάδαΚαιρός

Καμίνι η Ελλάδα από σήμερα με 10ήμερο καύσωνα -Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας, αρχής γενομένης από την Τρίτη 27/07 και με κορύφωση το τριήμερο Σάββατο 31/07 – Δευτέρα 02/08

Oι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι δεν θα πρόκειται για έναν συνηθισμένο καύσωνα, καθώς θα διαρκέσει για αρκετές ημέρες μέχρι και τις 7 με 8 Αυγούστου, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή οι μέρες αναμένεται να θυμίσουν εκείνες του φονικού καύσωνα του 1987, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1300 άνθρωποι.

Έκτακτο δελτίο

Εν τω μεταξύ χθες, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο λόγω του επερχόμενου καύσωνα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα Τρίτη (27-7-2021).

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος, δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από θάλασσα ή που επηρεάζονται λόγω τοπικών συνθηκών (από καταβατικούς ανέμους).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Πέμπτη και μετά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες  τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και  κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την Πέμπτη θα υπάρχει βοριαδάκι στο Αιγαίο το οποίο μερικώς θα επηρεάζει και τα ανατολικά προσήνεμα μετριάζοντας την αίσθηση της ζέστης . Από την Παρασκευή όμως που οι άνεμοι θα εξασθενήσουν , η ζέστη θα αρχίσει να γίνεται αισθητή και σε αυτές τις περιοχές

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο ο Αφρικανικός Καύσωνας θα διατηρηθεί μέχρι τις 7 με 8 Αυγούστου με τον υδράργυρο να φθάνει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου τοπικά σε κάποιες περιοχές, όπως στο Θεσσαλικόι κάμπο, στο Αγρίνιο, στη δυτική Στερεά, στον Πύργο και στον κάμπο της Μεσσηνίας.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button