ΑΠΟΨΕΙΣ

Ήρωες με τέσσερα πόδια: στην Τουρκία η ελίτ των σκύλων έρευνας-διάσωσης

Για να εντοπίσουν επιζώντες , οι διασώστες έχουν πλέον στη διάθεση τους πολλές επιλογές τεχνολογίας .

Απο μικρά ρομπότ  που μέσω ενός σωλήνα ελέγχουν αν υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα και πρωτεΐνες ανθρώπινου τύπου έως θερμικές κάμερες.

Κανένα απ’ αυτά τα μηχανήματα αυτά δεν μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση θαμμένων θυμάτων στην περιοχή του σεισμού όσο οι σκύλοι διάσωσης.

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον ιδρώτα, τις ορμόνες, το αίμα, τα περιττώματα ή ακόμη και την αναπνοή των ανθρώπων με μεγάλη ακρίβεια.

«Θα έλεγα ότι σήμερα το τσοπανόσκυλο εξακολουθεί να είναι καλύτερο από τα ρομπότ», λέει ο Μπερνς Γερμανός διασώστης μιλώντας στην Deutche Welle

Η συμμετοχή των σκύλων στις αποστολές διάσωσης είναι καθοριστικής σημασίας καθώς οι σκύλοι έχουν 100.000 φορές πιο ευαίσθητη όσφρηση από τον άνθρωπο .
Επιπλέον διαθέτουν, όπως και τα περισσότερα ζώα, ένα ειδικό όργανο που λέγεται όργανο Jakobson. Βρίσκεται πίσω από τον ουρανίσκο και τους βοηθά να ανιχνεύσουν ορμόνες, φερομόνες κι άλλες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από έναν οργανισμό.

Ας γνωρίσουμε τους τετράποδους ήρωες που έσωσαν πολλές  ανθρώπινες ζωές μετά τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία.

 Ο Βίκτωρας της 1ης ΕΜΑΚ

Ο Τάλος είναι ο μοναδικός σκύλος έρευνας & διάσωσης με πιστοποίηση από διεθνή κριτή σε αγώνες σκύλων εργασίας.

Μέλη της ΕΜΑΚ με τα δύο λαμπραντόρ που επιχειρούν μαζί τους στην Τουρκία.

Ο Proteo, ήταν σκύλος διασώστης που ήρθε με την ομάδα διασωστών του Μεξικού στην Τουρκία. Δυστυχώς έχασε χθες την ζωή του όταν κατέρρευσε το κτίριο στο οποίο επιχειρούσε…


Δεν γνωρίζουμε το όνομα του αλλά ο τετράποδος ήρωας έκοψε άσχημα τις πατούσες του μέσα στα χαλάσματα …οι φροντιστές του έδεσαν τις πατούσες του και τον άφησαν να ξεκουράστει….

Εκείνος σηκώθηκε και άρχισε να γαυγιζει και να ξανά μπαίνει στα χαλάσματα…προσπαθώντας να εντοπίσει έναν άνθρωπο.Τελικά εντόπισε και έσωσε 5 ανθρώπους …

Ο σκύλος διάσωσης Köpük, που σημαίνει Αφρός, εργάζεται με τις ομάδες της τουρκικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).

Γάλλος σκύλος διάσωσης στα χαλάσματα στην πόλη Osmaniye της νότιας Τουρκίας. Φωτ: APΣκύλος διάσωσης από την ομάδα της Ινδονησίας.

Η ΕΜΑΚ με τους σκύλους διάσωσης 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button