MagazinoΔιατροφή

Η Μαύρη Σοκολάτα υπερτροφή  για την υγεία μας – βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία.

Εάν σας αρέσει η σοκολάτα υπάρχουν πλέον πολλές μελέτες που όχι μόνον την απενοχοποιούν αλλά την προτείνουν σαν μια σούπερ τροφή .Όχι όμως οποιαδήποτε σοκολάτα αλλά αυτή που έχει τουλάχιστον 70% κακάο.

Η μαύρη σοκολάτα είναι μια κάπως «πικρή» σοκολάτα που συνήθως αποτελείται από κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο (και δεν περιέχει καθόλου γάλα). Το ποσοστό του κακάο επηρεάζει τη γεύση και την πικρία. Δεν υπάρχει ελάχιστη ποσότητα κακάο που πρέπει να υπάρχει για να επισημανθεί μια σοκολάτα ως «μαύρη», αλλά συνήθως θα την βρείτε από  50% κακάο έως  και 100%.

Σύμφωνα με έρευνες, η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες και φλαβανόλες από  φρούτα, όπως τα βατόμουρα και τα μούρα που είναι άκρως αντί οξυδωτικά.

Μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, προστατεύει την επιδερμίδα από τις ακτίνες UV και καταπολεμά άγχος και στρες.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει κατά 37% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και κατά 29% τον κίνδυνο να πάθει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο.

Eνισχύει την μνήμη

Oι φλαβανόλες που περιέχονται στο κακάο λέγεται πως ενισχύουν τις γνωστικές λειτουργίες.  Η κατανάλωση της σοκολάτας και η θεοβρομίνη που μοιάζει με την καφεΐνη και έχει ορισμένες παρεμφερείς ιδιότητες, αυξάνει την ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και αυτό επιδρά θετικά στην μνήμη αλλά και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αφού σας βοηθά να αυτοσυγκεντρωθείτε. 

Συμβάλει στην σωστή καρδιακή λειτουργία

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα είναι απαραίτητα για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ιδιαίτερα οι φλαβανόλες έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην αγγειακή υγεία. Βοηθούν  στην βελτίωση της ροής του αίματος προς την καρδιά και έτσι αποφεύγεται ο σχηματισμός θρόμβων.

Καταπολεμά το άγχος

Μελέτες θέλουν την μαύρη σοκολάτα να παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση των ορμονών. Επίσης το κακάο που περιέχει, χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων με συνέπεια την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Παράλληλα η σοκολάτα σας δίνει την απαραίτητη ενεργειακή ώθηση μέσα στην μέρα.

Μπορεί να απαλύνει το βήχα

Σας έχει πιάσει βήχας και δεν λέει να σας αφήσει; Ένα συστατικό που βρίσκουμε στη σοκολάτα ονόματι θεοβρομίνη φαίνεται να μειώνει τη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, του μέρους του εγκεφάλου που πυροδοτεί τον ασταμάτητο βήχα. Στα τέλη του 2010, μάλιστα, οι επιστήμονες ερευνούσαν το ενδεχόμενο δημιουργίας φαρμάκου που να περιέχει θεοβρομίνη, έτσι ώστε να αντικαταστήσει τα σιρόπια που περιέχουν περισσότερο βλαβερά συστατικά.

Γυναικεία υπόθεση 

Το προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο ή σε απλά ελληνικά αυτό που παθαίνουν οι γυναίκες πριν την περίοδό τους, είναι κάτι που πιστέψτε μας θέλουν να αποφύγουν και οι ίδιες και οι άνδρες τους. Ένα κομματάκι σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει, δεδομένου ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν  συνήθως μεταβολές στη διάθεση, φούσκωμα και αύξηση βάρους. Ωστόσο ιδιαίτερα μπορεί να ελέγξει τις εναλλαγές της διάθεσης, το άγχος και την κατάθλιψη.

Η μαύρη σοκολάτα προσθέτει χρόνια στην ζωή μας όταν την τρώμε καθημερινά αλλά κυρίως με μέτρο .Καταναλώστε την άφοβα χωρίς τύψεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button