ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εξαιρετικά σημαντική η ατζέντα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Άκρως σημαντική κρίνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη  στις ΗΠΑ.

Η συνάντησή του σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αλλά και η ομιλία του την Τρίτη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων αντικατοπτρίζουν την αυξημένη σημασία που έχει η Ελλάδα αυτήν την στιγμή στην ευρύτερη περιοχή .

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες,στην Ουάσιγκτον σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, η οποία γνωρίζει τις θέσεις και τις επιδιώξεις της, είναι αξιόπιστος σύμμαχος ενώ λειτουργεί ως παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.»

Στην μεγάλη ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό   πρόεδρο θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που συνδέονται με τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη και τις θέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η χώρα μας άλλωστε έχει ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό και η πολιτική της εδράζεται σε σαφείς αρχές, όπως πρόσφατα αποδείχτηκε και στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως θα τεθεί, επίσης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης διμερή ζητήματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης (συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1, το οποίο υποστηρίζεται ιδιαίτερα και από το Κογκρέσο). Η συζήτηση θα περιλάβει και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των οδεύσεων εφοδιασμού.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση για ομιλία στο Κογκρέσο απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συνήθως όταν πρόκειται για ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία) η εξέχουσες προσωπικότητες (Νελσον Μαντέλα, Λεχ Βαλέσα κ.ά.).

Θα πρόκειται για την πρώτη ομιλία αυτού του είδους από το 2019 και την πρώτη μετά τo ξέσπασμα της πανδημίας.

Έχει μεσολαβήσει μόνο μία εξ αποστάσεως εμφάνιση του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε σε ανεπίσημη συνεδρίαση.

Στο γνωστό Blair House, την κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι της αμερικανικής κυβέρνησης, κατέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα μετά την άφιξή τους στην Ουάσινγκτον χθες Κυριακή ενόψει της σημερινής συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαιντεν .

Στο κτήριο το οποίο χτίστηκε το 1824 από τον δρα Τζόζεφ Λόβελ, στρατηγό και χειρουργό του στρατού των ΗΠΑ και το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα οικήματα στην πλατεία κοντά στον Λευκό Οίκο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button