ΥΓΕΙΑ

Ενα ποτηράκι κρασί την ημέρα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η επιστήμη αποφάνθηκε: Πίνετε κρασί, κάνει καλό!

Το κρασί είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογειακής αλλά και Ελληνικής καθημερινότητας εδώ και αιώνες. Το κρασί δεν έλειψε ποτέ από κανένα νοικοκυριό, τόσο ως ποτό όσο και ως φάρμακο, αφού οι ευεργετικές ιδιότητές του στην υγεία περνούσαν από κάθε γενιά στην επόμενη.

Τα θρεπτικά συστατικά του κρασιού το κατατάσσουν στους συμμάχους για καλή υγεία και μακροζωία. Το κρασί, ειδικά το κόκκινο, έχει μελετηθεί εκτενώς εδώ και πολλά χρόνια, με εντυπωσιακά ευρήματα για τα οφέλη του στην καρδιά. Έχει βρεθεί να σχετίζεται με παράταση στο προσδόκιμο ζωής, προστασία από τον καρκίνο και καλύτερη ψυχική υγεία. Δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί που έχει τόσο ευεργετικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες αναφέρουν στο Journal of Agricultural & Food Chemistry,  ότι το λευκό κρασί είναι το ίδιο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, όπως το κόκκινο.

Η ¨μέτρια¨ κατανάλωση κρασιού λέγεται ότι είναι καλή για την υγεία. Αλλά ποιά είναι η ¨μέτρια¨ κατανάλωση κρασιού; Πόσο κρασί μπορείτε να πιείτε σε μία φορά, πριν τα οφέλη για την υγεία μετατραπούν σε κινδύνους, που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το  βάρος, την ηλικία του ατόμου, το φύλο, τη διάπλαση του σώματος και τη γενική κατάσταση της υγείας, καθώς και κατά πόσον αυτό καταναλώνεται μαζί με το φαγητό ή με άδειο στομάχι.

Ιδανικά θα ήταν ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες.

Οι γυναίκες απορροφούν το αλκοόλ πιο γρήγορα από ό, τι οι άνδρες, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας νερού στο σώμα τους και τα διαφορετικά επίπεδα των ενζύμων στο στομάχι. Ως εκ τούτου, η μέτρια κατανάλωση κρασιού θα είναι μικρότερη για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Επίσης ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι το κόκκινο κρασί έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, και μια  ομάδα ερευνητών από το Loyola University Medical Center Center διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ο Ιπποκράτης συνταγογραφούσε  το κρασί ως αγωγή και το συνιστούσε για τη θετική του επίδραση στον οργανισμό μας .

Στο «Περί διαίτης υγιεινής» έργο της Ιπποκρατικής Συλλογής περιγράφονται εκτός από τις τροφές, τα είδη και η ποσότητα κρασιού που προσφέρουν .

Αρα χαλαρώστε άφοβα απολαμβάνοντας ένα δυό ποτηράκια απο το αγαπημένο σας κρασί.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button