ΤΑΞΙΔΙΑ

Αράχωβα η αρχόντισσα του Παρνασσού


Απέχει  167 χλμ από την Αθήνα χτισμένη σε μία πλαγιά του Παρνασσού .

Η Αράχωβα στα μέσα της δεκαετίας του ’70, έναν χρόνο πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Παρνασσό, ήταν ένα μικρό χωριό, ενώ ευνοήθηκε από τη γειτνίασή της με τους Δελφούς.   Ως πέρασμα για τους Δελφούς, η Αράχωβα επωφελήθηκε από τη μεγάλη επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού τόπου. Οι ομάδες επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών οδήγησαν στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής που έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά τη δημιουργία των χιονοδρομικών κέντρων και την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα.

Η Αράχωβα είναι  η αρχόντισσα του Παρνασσού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, απλώνεται μεγαλόπρεπα στις νότιες πλαγιές του βουνού .Η κεντρική πλατεία της βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων.

Η άγρια ομορφιά της Αράχωβας σε συνδυασμό με τον αναλλοίωτο παραδοσιακό χαρακτήρα της, το κοσμοπολίτικο πρόσωπό της και τις πολυάριθμες δραστηριότητες που προσφέρει ο μαγευτικός Παρνασσός, την κατατάσσουν δικαίως στην κορυφή του ελληνικού χειμερινού τουρισμού και στη λίστα με τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς και για τις υπόλοιπες εποχές.

Σκι και snowboard στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού  21 πίστες και 7 διαδρομές συνολικού μήκους 36χλμ στις περιοχές Κελάρια και Φτερόλακκα, ο Παρνασσός αποτελεί το μεγαλύτερο και αρτιότερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα, καθώς και μία άκρως ανταγωνιστική επιλογή χιονοδρομίας στα Βαλκάνια.

Το Ρολόι της Αράχωβας είναι κατατεθέν της Αράχωβας αποτελεί ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι, που χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα. Ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών.


Ανάμεσα στα γνωστά τοπικά προϊόντα που παράγει η Αράχωβα συγκαταλέγονται τα  Υφαντά και το φημισμένο παραδοσιακό ντόπιο τυρί Φορμαέλα .Πολυ νόστιμες οι χειροποίητες χυλοπίτες και ο παραδοσιακός τραχανάς που παρασκευάζονται σε τοπικά εργαστήρια.

Η Αράχωβα γνωστή και ως «Μύκονος» του Χειμώνα διαθέτει πολλές επιλογές διαμονής και διασκέδασης που ελπίζουμε σύντομα να τις ξανά απολαύσουμε.

 

Parking: Η στάθμευση απαγορεύεται στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, ιδίως κοντά στην πλατεία Λάκκα όπου ο δρόμος στενεύει.

Δωρεάν δημοτικός χώρος στάθμευσης υπάρχει στις δύο εισόδους της Αράχωβας (από Αθήνα και από Δελφούς), ενώ λειτουργεί και ιδιωτικός χώρος στάθμευσης στην είσοδο από Δελφούς. Εναλλακτικά, δωρεάν χώρος στάθμευσης υπάρχει και στα δρομάκια του οικισμού.

enjoy-logo.png

Επιμέλεια των Enjoy Greece Magazines
Προβάλλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητική

www.enjoy-greece.gr

https://www.facebook.com/enjoygreece1

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button