Ελλάδα

9 Ιουλίου 1956: Η ημέρα που «ξύπνησε» το ηφαίστειο της Σαντορίνης απο τον μεγαλύτερο  σεισμός στον ευρωπαϊκό χώρο για τον 20ο αιώνα.

Ήταν καλοκαίρι του 1956 όταν καταγράφηκε ο  μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ο αιώνα. Ο σεισμός των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου στις 05:11 και έπληξε τη Σαντορίνη και την Αμοργό.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε σεισμός στο ίδιο επίκεντρο λίγες ώρες νωρίτερα το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου  με μία σεισμική δόνηση  των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κυρίως σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους 25 μέτρων και προκάλεσε θύματα και σημαντικές καταστροφές.

Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής, η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών.

Στη Σαντορίνη, καταμετρήθηκαν 53 νεκροί ενώ καταγράφηκαν σοβαρότατες  ζημιές.Το 35% των σπιτιών κατέρρευσαν και το 45% παρουσίασαν μεγάλες ή μικρές ζημιές.

Τα δημόσια κτίρια του νησιού καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Μεγάλες  ζημίες υπέστησαν και άλλα νησιά του Αιγαίου όπως Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί.

Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια πολλά υπέστησαν  σοβαρές ζημιές  ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.

 

                                    Αμοργος Τσουνάμι

Ο κύριος σεισμός συνοδεύτηκε από τσουνάμι το ύψους του οποίου έφθασε τα 25 μέτρα στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού.Από το τσουνάμι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κάλυμνο.Το τσουνάμι εξασθενημένο έφθασε μέχρι την Καλαμάτα και κατέστρεψε πολλές μικρές βάρκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως» και επισκέφθηκε ο ίδιος την πληγείσα περιοχή στις 14 Ιουλίου όπως έκανε και ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδος Παύλος με την Βασίλισσα  Φρειδερίκη.


Ο σεισμός του 1956, προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μπορεί η Σαντορίνη τότε να ήταν μια μικρή και άσημη κουκίδα στο χάρτη αλλά το πρωτοφανές για την Ευρώπη μέγεθος της δόνησης δημιούργησε τεράστιο ενδιαφέρον. Πολλές χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Η μόνη χώρα της οποίας τη βοήθεια αρνήθηκε η Ελλάδα ήταν η Μεγάλη Βρετανία, ίσως λόγω του Κυπριακού.

Μετά τον καταστροφικό αυτόν σεισμό υπήρξε μεγάλη εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού της Σαντορίνης προς την Αθήνα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button