ΑΠΟΨΕΙΣΣαν σήμερα

27 Ιανουαρίου Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος-δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.

Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς: Διαδρομή 1.985 χλμ προς τον θάνατο


Σήμερα είναι η παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, του εγκλήματος των εγκλημάτων, που άφησε βαρύ στίγμα στον ανθρώπινο πολιτισμό.Σήμερα θυμόμαστε τα 6 εκατομμύρια Εβραίους άντρες, γυναίκες και παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα,

Από το 2005, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό την αφύπνιση της κοινωνίας ώστε να μην επαναληφθούν ξανά όσα βίωσε η ανθρωπότητα την περίοδο του Ναζισμού.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθερώθηκε από τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

Στο ναζιστικό εργοστάσιο θανάτου, αντίκριζαν με φρίκη σκελετωμένους επιζώντες και τον μηχανισμό εξολόθρευσης χιλιάδων αθώων ανθρώπων.Είναι σίγουρα απο τα πιο μελανά σημεία στην ιστορία της ανθρωπότητας .

Το Ολοκαύτωμα ήταν μια ευρωπαϊκή καταστροφή. Στην καταστροφή αυτή οδήγησε ο αντισημιτισμός. Ο αντισημιτισμός αρνείται στους Εβραίους την ιδιότητα του ανθρώπου. Στη ναζιστική Γερμανία, η απαξίωση αυτή άνοιξε την πόρτα στο Ολοκαύτωμα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.

Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς: Διαδρομή 1.985 χλμ προς τον θάνατο

Η ατμομηχανή με στοιχεία Λβ964, εντοπίστηκε πριν μερικά χρόνια στη Δράμα και την Ορεστιάδα, από μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.Ήταν αυτό το τρένο, μέσα στο οποίο στοιβάχτηκαν οι Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, για τα στρατόπεδα του Ολοκαυτώματος.

Οι Έλληνες Εβραίοι πλήρωσαν κι αυτοί βαρύ φόρο αίματος στη θηριωδία και ιστορικές κοινότητες, όπως εκείνη της Θεσσαλονίκης που ουσιαστικά εξαφανίστηκαν.

Η συστηματική δίωξη άρχισε το δεύτερο καλοκαίρι της Κατοχής. Στις 11 Ιουλίου 1942, όλοι οι άρρενες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ελευθερίας για να καταγραφούν σε καταλόγους εργασίας. Κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο 10.000 περίπου άντρες αναγκάστηκαν να εκτελούν ταπεινωτικές «γυμναστικές ασκήσεις» μέχρι εξάντλησης.

Χρέος μας είναι να θυμόμαστε τα αθώα θύματα αυτής της θηριωδίας.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button