Magazino

H Ελλάδα και ο πολιτισμός της πάντα εμπνέει :επιγραφές στο εξωτερικό που μας κάνουν περήφανους

H Ελλάδα και ο πολιτισμός της πάντα εμπνέει.Ο πολιτισμός της Ελλάδας εξελίχθηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια Οι αρχαίοι Έλληνες πρωτοστάτησαν σε πολλά πεδία που βασίζονται στη συστηματική σκέψη, όπως στη βιολογία, στη γεωμετρία, στην ιστορία στη φιλοσοφία και στη φυσική. Εισήγαγαν τόσο σημαντικές λογοτεχνικές μορφές όπως την επική και λυρική ποίηση, την ιστορία, την τραγωδία και την κωμωδία.Η ανθρωπότητα τιμά το «Ελληνικό Πνεύμα»και το αναγνωρίζει με κάθε τρόπο.

Υπάρχουν ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό, από τη μία άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη, οι οποίες μας κάνουν περήφανους για την καταγωγή μας.

Είτε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, είτε σε γέφυρες,…. επιγραφές με αποφθέγματα αρχαίων Ελλήνων ή θρυλικές φράσεις όπως το Μολών Λαβέ, είναι σε περίοπτη θέση και εμπνέουν σε παγκόσμιο επίπεδο ανθρώπους του πνεύματος και οχι μόνον.

Μολών Λαβέ είναι το έμβλημα της 300ης σειράς των ”βατραχιών” της Αμερικής (US NAVY SEALS), είναι, όπως εμπνευσμένο απο την Ελλάδα.

 Στο πανεπιστήμιο του Τέξας υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα αποφθεγματα του Δημόκριτου : ”…. βούλεσθαι μλλον μίαν ερεν ατιολογίαν τν Περσν ο βασιλείαν γενέσθαι…”, (προτιμούσε να βρει μία ερμηνεία ”για ένα φαινόμενο”, παρά να γίνει δικό του το βασίλειο της Περσίας).


Στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, στις όχθες του ποταμού Έλβα, υπάρχει παλαιός πύργος, του έτους 1431, στον οποιο αναγράφεται η φράση: ”Άριστον μεν ύδωρ” (Το νερό είναι το καλύτερο αγαθό).

Το σύμβολο του Boston College της Μασσαχουσέτης… «αἰὲν ριστεύειν… καπείροχον μμεναι λλων, μηδέ γένος πατέρων ασχυνέμεν…» (Ιλιάς Ζ’, στ. 208). (Πάντα να αριστεύεις…και να είσαι ανώτερος από τους άλλους και να μην ντροπιάζεις την γενιά των προγόνων σου…).

ΔΙΠΛΟΥΝ ΟΡΩΣΙΝ ΟΙ ΜΑΘΟΝΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ «Διπλά βλέπουν αυτοί που γνωρίζουν γράμματα». Η φωτογραφία απεικονίζει την είσοδο στο κτίριο της γραμματείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Στην πρόσοψη του παλαιού Πανεπιστημίου της πόλης Σαλαμάνκα της Ισπανίας αναγράφεται : ”O βασιλες τ γκυκλοπαιδεί ατ τος βασιλεσι”. (Οι βασιλείς προς το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο προς τους βασιλείς).

Επιγραφή στην γέφυρα “Eiserner Steg” της Φρανκφούρτης, Γερμανία. «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ’ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ». «Ταξιδεύοντας σε ξένες θάλασσες με ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες».

Ιαπωνία! – «Εφιλοσοφούμεν ελληνικώς». Η επιγραφή αυτή, δίκην επιτυμβίου στήλης, βρίσκεται στον τάφο του ιάπωνα καθηγητή και επιτίμου προέδρου της «Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας»

Ιαπωνία! Στο πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, στο κέντρο της πόλης, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων της πυρηνικής επίθεσης, υπάρχει η Καμπάνα της Ειρήνης την οποία οι επισκέπτες μπορούν να κτυπήσουν, σαν έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη. Πάνω στην καμπάνα υπάρχει χαραγμένη η ελληνική επιγραφή: «Γνώθι σαυτόν».

 

Πανεπιστήμιο «Yale» στις ΗΠΑ. Φράση από την «Πολιτεία» του Πλάτωνος: «Λαμπάδια ἔχοντες διαδώσουσιν ἀλλήλοις» (Οι φέροντες τις δάδες τις μεταλαμπαδεύουν ο ένας στον άλλον).


Διόδια εξω από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς Κάϊρο
. Η αναγραφή της πόλης και στα ελληνικά ήταν απαίτηση των Δημάρχων για να τιμήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο.

Πανεπιστήμιο της Μάλτας : «Προπύλαιον της τιμής η μάθησις».

Στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης παρατηρούμε 2 ελληνικές επιγραφές: «Η σοφίας πηγή δια βιβλίων ρέει» και «Το γράμμα αποκτείνει το δε πνεύμα ζωοποιεί». (από την β’ προς Κορινθίους επιστολή του Απ. Παύλου).

Η γνωστή φράση, «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», βρίσκεται σε στάδιο στο Λος Άντζελες.


👉👉
ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook για περισσότερη ενημέρωση και όλα τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα  https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button