ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ζαπορίζια: Αυξάνονται οι φόβοι για «ατύχημα» στο πυρηνικό εργοστάσιο-χάπια ιωδίου μοιράζουν οι Ουκρανικές αρχές 

Τα πυρά πυροβολικού και ρουκετών πολύ κοντά στον πυρηνικό σταθμό, έχουν προκαλέσει φόβους για πυρηνική καταστροφή και εκκλήσεις για αποστρατιωτικοποίηση της γύρω περιοχής.Μάλιστα φωτογραφίες δείχνουν τρύπες στο εργοστάσιο.

Στο μέτωπο της Ουκρανίας, η ανησυχία εντείνεται στη Ζαπορίζια, καθώς ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής είναι πολύ μεγάλος, λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών. Οι Ρώσοι που ελέγχουν την περιοχή, εκπονούν σχέδια εκκένωσης του πληθυσμού, ενώ Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τα πλήγματα.

Τα Ηνωμένα Έθνη και το Κίεβο έχουν ζητήσει την αποχώρηση στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικού προσωπικού από τον σταθμό προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα είναι στόχος.

Ο Ολεξάντρ Στάρουκ, κυβερνήτης της επαρχίας της Ζαπορίζια, με εμφάνισή του στην τηλεόραση, έδωσε οδηγίες στους κατοίκους σε ακτίνα περίπου 50 χιλιομέτρων για το πώς να χρησιμοποιούν ιωδιούχο κάλιο.Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει η διανομή των χαπιών εξαιτίας του φόβου που υπάρχει για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας.

Μάλιστα τους φόβους για πιθανό  «ατύχημα» στο πυρινό σταθμό της Ζαπορίζια ενέτειναν δορυφορικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησε η Maxar Technologies, στις οποίες διακρίνονται δυο τρύπες – πιθανόν από βομβαρδισμό – στην οροφή του εργοστασίου.

Αξιωματούχοι που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στην Ουκρανία δήλωσαν σήμερα πως ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα άνοιξε μια τρύπα στη στέγη μιας αποθήκης καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti. Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κρεμλίνου βομβάρδισαν ξανά το έδαφος τις τελευταίες 24 ώρες και εξακολουθούν να αξιολογούν τις ζημιές.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button