Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη το σύκο σαν φρούτο είναι φάρμακο και μετρά 3.000 χρόνια ζωής, στο ανθρώπινο διαιτολόγιο. Στην αρχαία Ελλάδα αποδιδόταν, μάλιστα, τεράστια σημασία στον καρπό της συκιάς .
Οι αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών Aγώνων είχαν το ξερό σύκο ως βασικό συστατικό της διατροφής τους κατά την προετοιμασία τους ενώ για τους στρατιώτες αποτελούσε βασικό τρόφιμο εκστρατείας, χάρη στη θρεπτική του αξία.
Τα αποξηραμένα σύκα είναι ένα υπερόπλο για την υγεία μας και ένα εξαιρετικά υγιεινό σνακ. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα. Περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Γι’ αυτό αποτελούν το ιδανικό και πιο υγιεινό σνακ ακόμα και σε περιόδους δίαιτας.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη σε κύτταρα και ιστούς, και διαχειρίζονται το οξειδωτικό στρεςστο σώμα.
Τα ξερά σύκα είναι εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ενισχύει την υγεία των συνδέσμων. Η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε μυικές κράμπες, πονοκεφάλους και αδικαιολόγητη ένταση και άγχος. Μισή κούπα αποξηραμένα σύκα προσφέρουν 300mg καλίου.
Το μαγνήσιο που περιέχουν είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οστών. Μισή κούπα ξερά σύκα καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο.
Διατηρούν την αλκαλικότητα:
Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, τα αποξηραμένα σύκα διατηρούν το αλκαλικό περιβάλλον στον οργανισμό και μειώνουν την οξύτητα, που οδηγεί στη δημιουργία φλεγμονών.
Βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
Η περιεκτικότητα των σύκων σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης.Η περιεκτικότητα των σύκων σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
Ωφελούν την ορμονική λειτουργία
Στοιχεία που βρίσκονται στα προϊόντα καθαρισμού, στο περιβάλλον και στα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται και δημιουργούν πρόβλημα στις ενδοκρινολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Τα ξερά σύκα είναι μια από τις λίγες τροφές που μάχονται αυτά τα βλαβερά στοιχεία και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία των ορμονών. Κάντε καθημερινή συνήθεια να τρώτε για πρωινό 3-4 ξερά σύκα μαζί με λίγη βρώμη ή κινόα και θα βοηθήσετε αποτελεσματικά στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σας.
Ένα ωμό σύκο μεσαίου μεγέθους, διαθέτει 1,45 γραμμάρια φυτικών ινών. Σε 1 φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στα 15,7 γραμμάρια. Ωστόσο, τα αποξηραμένα σύκα έχουν επίσης πολύ περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από τα ωμά σύκα, οπότε είναι καλύτερο να τα καταναλώνονται με μέτρο.
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων αποξηραμένων σύκων περιέχει:
- Φυτικές ίνες: 5,5 γρ (περίπου το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ΣΗΠ)
- Σίδηρος: 2,9 mg (περίπου το 15% της ΣΗΠ)
- Κάλιο: 522 mg (περίπου το 12% της ΣΗΠ)
- Ασβέστιο: 52 mg (περίπου το 5% της ΣΗΠ)
- Βιταμίνη: 22 mg (περίπου το 25% της ΣΗΠ)
Τα αποξηραμένα φρούτα στην Ελλάδα παράγονται σε διάφορες περιοχές. Στα νησιά του αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στην Σύρο και την Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια.
Τα αποξηραμένα σύκα της Κύμης
Η Κύμη είναι φημισμένη και τα ξερά σύκα είναι μια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά. Αρκετές παραδοσιακές επιχειρήσεις αποξηραίνουν σύκα διασφαλίζοντας την ποιότητα και αυθεντικότητα του προϊόντος.
Οι πρώτες αναφορές για την ιδιαίτερη μορφή των σύκων Κύμης αφορούν περίπου στον 16ο αιώνα. Αυτά έχουν πλούσια και πολύ εύγευστη σάρκα. Όμως, λόγω της λεπτής φλούδας τους είναι πολύ ευαίσθητα κατά την μεταφορά και επομένως όχι εμπορεύσιμα ως φρέσκα φρούτα. Έτσι, αφού αφαιρεθεί το κοτσάνι τους αποξηραίνονται ανοιχτά στον ήλιο για λίγες ημέρες.
Είναι ένα από τα πρώτα προϊόντα που πιστοποιήθηκαν ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς αφού η διαδικασία αποξήρανσης και τα χαρακτηριστικά τους είναι μοναδικά, είναι τα μόνα σύκα στον κόσμο που αποξηραίνονται κατ’ αυτό το τρόπο. Τα χωριά της Κύμης είναι συνδεδεμένα με τα σύκα εδώ και πολλές δεκαετίες.
Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή διαφόρων γευμάτων και φαγητών τόσο στην γαστρονομία όσο και στην ζαχαροπλαστική. Αρχικά αποτελούν μια πινελιά ενέργειας και γεύσης όταν προστεθούν σε σαλάτες. Επιπλέον αποτελούν την βάση για την παρασκευή σε συνοδευτικές σάλτσες τόσο σε ψητά κρέατα όσο και σε δημιουργικές παραλλαγές σε μαγειρευτά φαγητά.
Αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό σε ένα πλατό τυριών ή και αλλαντικών και είναι ιδανικά ακόμα και για μαρμελάδες. Τέλος μπορούν να προστεθούν στα δημητριακά για να δώσουν μια νότα από την ιδιαίτερη γεύση τους.
👉 ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook για περισσότερη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα: https://www.facebook.com/enjoynews.gr/