Ελλάδα

Ξανανοίγουν τα «Λουλουδάδικα της Βουλής» μετά απο 14 χρόνια

Ήταν  6 Νοεμβρίου 2007 όταν οι Αθηναίοι έχασαν τα ‘’λουλουδοτοπο” της πόλης τους.

Τα πασίγνωστα λουλουδάδικα της Βουλής ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1932, μαζί με το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη….΄με σκεπτικό να καταθέτουν οι πολίτες λουλούδια στα παιδιά τους που θυσιάστηκαν.

Για  80 χρόνια οι Αθηναίοι αγκάλιασαν τα μικρά ανθοπωλεία, «τα λουλουδάδικα της Βουλής» όπως τα έλεγαν.

Τα μαγαζάκια αυτά σύντομα έγιναν καθημερινή συνήθεια και θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, που τα στήριξε και με τα άνθη τους οι νοικοκυραίοι στόλιζαν τα σπίτια τουςκαι έδιναν μια ευχάριστη νότα στους περαστικούς…

Αρχικά υπήρχαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής, που εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε στους χώρους των πρώην ανακτόρων. Μάλιστα ο ίδιος ο Ελ. Βενιζέλος επέβλεπε προσωπικά την ανακαίνιση.

Σε κάθε ένα από αυτά τα καταστήματα που παραχωρήθηκαν μπήκαν δύο συνέταιροι. Με μόνη ρήτρα στα συμβόλαιά τους να μην αλλάξουν ποτέ χρήση στο κατάστημα τους.

Αυτό έδινε την ευκαιρία η ιδιοκτησία τους να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Κάτι που ταύτισε για πάντα τα ανθοπωλεία με το χώρο της Βουλής δημιουργώντας έτσι ένα ένα τοπόσημα: “Στα ανθοπωλεία”.

Βέβαια η αρχική τους τοποθέτηση εκεί είχε περισσότερο λειτουργικό χαρακτήρα. Προκειμένου να αποτελούν «προμηθευτή ανθών της βασιλικής αυλής» και το σημείο όπου ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει λίγα λουλούδια και να τα αφήσει στο διπλανό μνημείο….

Παράλληλα, τα ανθοπωλεία αποτελούσαν και τους κύριους προμηθευτές λουλουδιών του Παλατιού.

Λίγα χρόνια πριν (6/11/2007) η πρόταση της Βουλήςτων Ελλήνων να προβεί σε κλείσιμο των ανθοπωλείων, είχε δημιουργήσει σάλο. Η σκέψη ήθελε ο χώρος τους να χρησιμοποιηθεί για εκθέσεις και ως πωλητήριο βιβλίων του Ιδρύματος της Βουλής.

Μετά από πολλές πολιτικές πιέσεις με ειδική τροπολογία τα ανθοπωλεία της Βουλής χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέα μνημεία. . Με την δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης ανακαινίστηκαν πλήρως και τα ανθοπωλεία της Βουλής και διατηρούνται σε λειτουργία έξι ανθοπωλεία.

Aπό το 2011 όμως σχεδόν όλα τα ανθοπωλεία έκλεισαν .

«Ραντεβού στα λουλουδάδικα» και πάλι λοιπόν από το φθινόπωρο αφού μετά από χρόνια που παρέμειναν κλειστά, τα διάσημα ανθοπωλεία θα στολίσουν και πάλι το πεζοδρόμιο στο πλάι της Βουλής. Η απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού έχει ληφθεί και από το Φθινόπωρο η εικόνα αυτή θα είναι καθημερινή, Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη,

Στη λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά στα «λουλουδάδικα», φωτογραφήθηκαν την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Επιμέλεια Η.Χρηστέας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button