ΑΠΟΨΕΙΣ

Βασικό αίτιο είναι και η κρίση του θεσμού της οικογένειας -απο τον καθηγητή κ ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ

Συνελήφθησαν οι δύο νέοι που ξυλοκόπησαν τον σταθμάρχη στην Ομόνοια.

Από τις πράξεις  τους φάνηκε ότι πρόκειται για άτομα ιδιαίτερα σκληρά που δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου και των συνεπειών της ακραίας βίας που χρησιμοποιούν. Παράλληλα, δείχνουν έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά, αφού τους χαρακτηρίζει αχαλίνωτο μίσος για την κοινωνία και το ευνομούμενο κράτος.

Αρέσκονται, δε, στο να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, αφού όχι μόνο δεν φορούσαν μάσκες, αλλά ακουμπούσαν προκλητικά και τα πόδια τους πάνω στα καθίσματα για να τραβήξουν τα βλέμματα των επιβατών.

Διάβασα κάπου την εξής δήλωση «Να δοθούν οι φωτογραφίες των γονιών τους τώρα στη δημοσιότητα! Του πατέρα και της μάνας που διαπαιδαγώγησαν τέτοια τσογλάνια…»

Μπορεί κάποιοι μέσα στην φόρτιση αυτής της αποτρόπαιας συμπεριφοράς να συμφωνούν αλλά δε φταίνε ΜΟΝΟ οι γονείς αλλά και άλλοι παράγοντες που χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας.

Όπως έλλειψη πίστης σε θεσμούς, ιδανικά κι αξίες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, η ανασφάλεια κι η αδιαφορία στις μεγάλες αστικές περιοχές οδηγούν στην εγκληματικότητα που συχνά λειτουργεί ως τρόπος εκτόνωσης. Ο ανταγωνισμός των ανθρωπίνων σχέσεων προκαλεί την αποξένωση, τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας, τον ατομικισμό και τη μη συμμετοχή στα κοινά.

Βασικό αίτιο είναι και η  κρίση του θεσμού της οικογένειας, λανθασμένη ανατροφή των παιδιών, μεγάλες προσδοκίες και καταπίεση που προέρχεται απ’ την οικογένεια, το περιβάλλον, το σχολείο κ.α.

Τα Μ.Μ.Ε. οξύνουν το πρόβλημα, κυρίως με την προβολή σκηνών βίας και την ηρωοποίηση αυτής, μιμητισμός, έλλειψη αξιοκρατίας και δικαιοσύνης, κοινωνική ανισότητα, ψυχολογικά τραύματα, τραυματικές εμπειρίες, συμπλέγματα κατωτερότητας, εκδικητικότητα, φανατισμός (ιδεολογικός, θρησκευτικός, πολιτικός κ.α.), μίσος, βεντέτες, χαλαροί νόμοι, ελλιπής αστυνόμευση.

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ανεκτικότητα της «ελεύθερης δημοκρατικής» εποχής μας, που ενθαρρύνει τα αντικοινωνικά πρότυπα και αυτούς που τα προκαλούν.

Ελπίζω να μην δούμε ξανά αυτό που συνέβη με το περιστατικό προπηλάκισης του Πρύτανη από κάτι φοιτητοαλήτες που αφέθησαν ελεύθεροι μετά την όποια απολογία τους …

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button