Ελλάδα

Τσιόδρας: πιθανόν  νέες πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού

Η χρήση της μάσκας θα αποτελεί μια «συνειδητή ελεύθερη επιλογή»

Στο 21ο πανελλήνιο συνέδριο λοιμώξεων που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Caravel ο καθηγητής Τσιόδρας με μια ομάδα επιστημόνων, έδωσαν σήμερα Πέμπτη σχετική συνέντευξη Τύπου.

Όπως τόνισαν οι καθηγητές στη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ένα από τα κυρίαρχα θέματα επιστημονικής συζήτησης , παραμένει η λοίμωξη του Covid 19

O καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε για την σημασία των εμβολίων αλλά και την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων δίνοντας πολύ σημαντικά στοιχεία.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την χρήση μάσκας ο κ. Τσιόδρας είπε πως στο μέλλον η χρήση της θα αποτελεί μια «συνειδητή ελεύθερη επιλογή».

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας μίλησαν για το ενδεχόμενο να έχουμε την εμφάνιση και επικράτηση παραλλαγών του κορονοϊού, πιο μεταδοτικών από την Όμικρον αφού ο ιός σίγουρα θα προσπαθήσει να ξεφύγει και  ήδη καταγράφονται κάποιες λοιμώξεις στην Αμερική .

Αναφερόμενος στο σκληρό lockdown της Σαγκάης ο καθηγητής Τσιόδρας, υπογράμμισε ότι «παρότι μιλάμε για την Κίνα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ανθρώπων, η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική όπως είναι η Όμικρον και σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια μοριακής τεχνολογίας πράγμα που σημαίνει, ότι η ανοσία τους είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Σε ερώτηση σχετικά με το σύνδρομο post Covid, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι :

Μιλάμε πάντα για σύνδρομο post Covid, όταν τα συμπτώματα επιμένουν ακόμη και μετά από 12 εβδομάδες νόσησης.Σίγουρα χρειάζεται να επενδύσουμε σε μία στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα των ασθενών και ήδη ετοιμάζεται σχετικός αλγόριθμος.

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο σύνδρομο post Covid, ενώ θα αναλυθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού καθώς και ο ρόλος του λοιμωξιολόγου, στη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων.

Το πρόβλημα των πολύανθεκτικών μικροβίων δεν έχει πάψει να απασχολεί το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

Θα συζητηθούν επίσης, οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τα νοσοκομειακά στελέχη θα επισημανθούν οι τρόποι και η ανάγκη εντατικής επιτήρησης της κατανάλωσης αντιμικροβιακών εν μέσω της πανδημίας.

Εξάλλου, εκτός από τον Sars-Cov-2, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά και σε άλλες σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις, που μπορούν να οδηγήσουν στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία της και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών η πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button