Ελλάδα

Το Βορείο Σέλας ορατό απόψε και στην Αττική -προβλήματα στην υγεία απο την πολύ ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα

Η ισχυρότερη Γεωμαγνητική καταιγίδα απο το 2003, βρίσκεται σε εξέλιξη ,η συγκεκριμένη γεωμαγνητική καταιγίδα είναι  σπάνιας έντασης και κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα από απόψε στα δίκτυα του ηλεκτρικού και τους δορυφόρους. Όταν το 2005 ανάλογη μαγνητική καταιγίδα είχε πλήξει τον Καναδά και τις πολιτείες του Κεμπέκ είχε δημιουργηθεί συσκότιση για περισσότερες από πέντε ώρες.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στις ΗΠΑ εξέδωσε το Σοβαρό (G4) Γεωμαγνητικό Παρατηρητήριο Καταιγίδων αργά την Πέμπτη – η πρώτη τέτοια ειδοποίηση που μεταδόθηκε από το 2005 όταν η Γη χτυπήθηκε με την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας εδώ και μισό αιώνα.

 «Το σέλας είναι το ωραιότερο φυσικό φαινόμενο που γοητεύει και εμπνέει τους ανθρώπους απ’ την απαρχή του κόσμου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλαος πάνω απο τον Ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια  και η σημερινή είναι η 13η»

Το φαινόμενο θα είναι πιθανότατα ορατό απόψε και στον Αττικό ουρανό απο τις 8-11 το βράδι όπως δήλωσε ο διευθυντής της ΕΜΥ κ. Κολυδας. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω από τους μαγνητικούς πόλους. Στο βόρειο ημισφαίριο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας λαμβάνει χώρα μέσα σε μια ζώνη γνωστή ως σέλας.

Οι τρεις κατηγορίες ηλιακής καταιγίδας

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τις ηλιακές καταιγίδες σε τρεις κατηγορίες.

-Η κατηγορία X θεωρείται η ισχυρότερη καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων και τις επίγειες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος.

-Η δεύτερη κατηγορία είναι η M που προκαλεί το φαινόμενο γνωστό ως Βόρειο Σέλας.

-Η λιγότερο ισχυρή κατηγορία είναι η C που δεν επηρεάζει τη δραστηριότητα στη Γη.

Η συγκεκριμένη ηλιακή έκρηξη έφτασε στο μέγιστο X1,1 (R3-ισχυρή). Η “ασυνήθιστη” αυτή ηλιακή καταιγίδα μπορεί να διαταράξει τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των δύο ωρών που χρειάζεται για να φτάσει στην μέγιστη ισχύ της.

Πώς θα επηρεάσει την υγεία μας

Οι μαγνητικές καταιγίδες θεωρείται ακόμα ότι έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένου εκείνους που πάσχουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Ευθύνονται ακόμα, για πονοκεφάλους, ζαλάδες, αϋπνία, πτώση της πίεσης και νωθρότητα.

Τέλος  έρευνες αναφέρουν ότι επηρεάζεται και η πορεία αποδημητικών πουλιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button