ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην πατησίων μεταμορφώνεται σε χώρο τέχνης

Η βίλα Σκαραμαγκά αναμένεται να μεταμορφωθεί στην Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, Maria Callas.

To σπίτι της αξέχαστης Μαρίας Κάλλας όλα αυτά τα χρόνια έχει χάσει την αίγλη του. Η κατοικία Παπαλεονάρδου, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Πατησίων 61 υπήρξε «Το σπίτι της Μαρία Κάλλας». Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το σπίτι αυτό παραμένει εγκαταλελειμμένο παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αναδόμησή του.

Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ, το σπίτι της οδού Πατησίων φαίνεται πως τώρα θα αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει καθώς θα μεταμορφωθεί σ΄έναν πολιτιστικό χώρο, στην Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, Maria Callas.

Για την ιστορία ν΄αναφέρουμε πως η βίλα Σκαραμαγκά σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη το 1925. Ένα κτήριο 1.590 τ.μ. με αρχιτεκτονική που θυμίζει το ρεύμα Γιούγκενστιλ, με τα χαρακτηριστικά τριπλά παράθυρα στην πρόσοψη. Η πολυκατοικία είναι γνωστή ως «Το σπίτι της Κάλλας», έστω κι αν εκείνη έμεινε εκεί μόνο 8 χρόνια.

Η Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μετά τον χωρισμό των γονιών της μετακόμισε μαζί με την μητέρα και αδερφή της στην Ελλάδα, στον δεύτερο όροφο του συγκεκριμένου κτηρίου. Εκεί παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1989, η Μελίνα Μερκούρη, έδωσε εντολή να χαρακτηριστεί το κτήριο διατηρητέο, ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.

Στη συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Μέχρι και το 1999 μισθωνόταν σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Αυτό σταμάτησε τον Σεπτέμβριο του 1999 μετά τον σεισμό της Πάρνηθας.

Στις αρχές του 2000 η απροσεξία των τοξικομανών ήταν αιτία μιας πυρκαγιάς εντός του μεγάρου. Η φωτιά ήταν η αφορμή, ώστε το ΝΑΤ να σφραγίσει το κτήριο. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως πραγματοποιήθηκε μία μελέτη ανακατασκευής, η οποία δεν εφαρμόστηκε λόγω έλλειψης κονδυλίων. Ακολούθησαν αντιεξουσιαστές που το έκαναν καταφύγιό τους και σήμερα παραμένει ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, που τίποτα δε θυμίζει την αίγλη των παλαιών του χρόνων.

Ωστόσο η ελπίδα ανακαίνισής του φέρνει νέο αέρα. Υπεύθυνη αυτού του έργου είναι η Βάσω Παπαντωνίου. Ελληνίδα του εξωτερικού λυρική μονωδός, υψίφωνος, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει το κτήριο σε Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, Μαρία Κάλλας.

Το 2014 το ΝΑΤ συμφώνησε μαζί με τον δήμο και υπογράφτηκαν τα πρώτα έγγραφα ώστε η Ακαδημία να φιλοξενηθεί στο «σπίτι της Κάλλας». Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εταιρεία για την Ακαδημία διοργάνωσαν ένα Gala Όπερας, στο Ηρώδειο. ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για την εκπόνηση της προωθητικής μελέτης για το διατηρητέο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Κ. Παπαντωνίου δήλωσε πως

«Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης ιδρύθηκε το 2000 και θα λειτουργήσει στο κτήριο που μισθώσαμε, σε αυτό που έζησε η μεγάλη τραγουδίστρια, Μαρία Κάλλας, στην Πατησίων 61, για 30 χρόνια με τον όρο να το αναπαλαιώσουμε.

Το κτήριο όταν ήταν υπο κατάληψη.

Μετά τις καταλήψεις χρειάστηκαν 10.000 επιπλέον ευρώ για να καθαριστεί ο χώρος. Πλέον η νέα ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε, δουλεύει αφιλοκερδώς. Τώρα είμαστε στη φάση κατάθεσης σχεδίων στην πολεοδομία, ώστε να πάρουμε άδεια για να ξεκινήσουν οι εργασίες, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button