Ρετρό

Τι ξέρετε για το άγαλμα της Ελευθερίας;

Γράφει ο Νίκος Μουρατιδης 

Ξέρετε ας πούμε ότι έφτασε στην Νέα Υόρκη σε 350 κομμάτια; Ξέρετε το ύψος του, πόσο ζυγίζει, πόσα σκαλιά έχει μέσα του; Διαβάστε λοιπόν τα πάντα γι’ αυτό το διάσημο γλυπτό.

Το άγαλμα της Ελευθερίας είναι τεραστίου μεγέθους γλυπτό, το οποίο εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», που είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το άγαλμα αυτό δεσπόζει στην νησίδα Liberty Island, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, και όπως όλοι ξέρουμε είναι δώρο της Γαλλικής κυβέρνησηςστις Η.Π.Α.

Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε στην Γαλλική κυβέρνηση να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Το βρήκαν μια πολύ ωραία ιδέα, κι’ έτσι το 1874, ο έμπειρος γλύπτης Φρεντερίκ Μπαρτολντί, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του, ενώ τη στατική δομή του μελέτησε ο γνωστός μηχανικός Γκυστάβ Άιφελ, για να κατασκευάσει ένα τεράστιο χαλύβδινο σκελετό. Τον σκελετό αυτό κάλυψε ο Μπαρτολντί με φύλλα χαλκού σφυρηλατημένα στο χέρι για να δώσει στο άγαλμα την μορφή που ήθελε.
Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά.

Το Κογκρέσο τωνΗνωμένων Πολιτειών με μεγάλη χαρά παρέλαβε το γλυπτό και αποφάσισε να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη νησίδα, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το κομματιασμένο γλυπτό έφτασε στην Νέα Υόρκη στις 17 Ιουνίου του 1885 και τα εγκαίνια του έγινανστις 28 Οκτωβρίου του 1886. Το άγαλμα ζυγίζει 228,456 τόνους και το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση είναι 93.

Στο εσωτερικό του έχει 168 σκαλιά που επιτρέπουν στον επισκέπτη την άνοδο στο κεφάλι, όπου υπάρχουν 25 παράθυρα, και άλλα 58 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό, ο οποίος το 1986 καλύφθηκε με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν 28 Οκτωβρίου 1886

 

 

 

 

 

 


Το κολοσσιαίο άγαλμα  αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά.

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών με μεγάλη χαρά παρέλαβε το γλυπτό και αποφάσισε να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη νησίδα, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το κομματιασμένο γλυπτό έφτασε στην Νέα Υόρκη στις 17 Ιουνίου του 1885 και τα εγκαίνια του έγιναν στις 28 Οκτωβρίου του 1886.

Η βάση του αγάλματος από το 1972 έχει γίνει ένα μικρό μουσείο Μετανάστευσης, ενώ από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

NIKOS ONLINE

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button