Ομογένεια

“Θυγατέρες της Πηνελόπης” :93 χρόνια προσφοράς στις γυναίκες και στο κοινωνικό σύνολο  

Επιμέλεια συνέντευξης: Μάνος Σταυριανός

Το enjoy news έχει την χαρά να φιλοξενεί σήμερα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την κυρία Ζωρζέτ Μπουλεγέρη (Georgette Boulegeris)  πρόεδρο των Daughters of Penelope  που είναι η γυναικεία οργάνωση των AHEPA, με τεράστιο κοινωνικό έργο προς τη γυναίκα και την οικογένεια .

Κυρία Μπουλεγερη θα θέλαμε να μας πείτε για όσους δεν γνωρίζουν  πότε  και πως ιδρύθηκε η γυναικεία οργάνωση Θυγατέρες της Πηνελοπης; 

Τα 93 χρόνια προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο συμπλήρωσαν  οι “Θυγατέρες της Πηνελόπης”, η γυναικεία οργάνωση της “οικογένειας” της AHEPA.


Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» ιδρύθηκαν  στις 16 Νοεμβρίου 1929 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφορνιάς.
Η αείμνηστη  Αλεξάνδρα Αποστολίδη αναγνώρισε την ανάγκη της υποστήριξης των γυναικών πουμετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ελλάδα.

Αυτές οι γυναίκες δεν ήξεραν καν τη γλώσσα. Ήταν συνήθως νεαρές νύφες και ήταν υπεύθυνες για τη φροντίδα ενός νέου συζύγου και συχνά μιας ευρύτερης οικογένειας . Δεν γνώριζαν τίποτε για την κοινότητα στην οποία βρέθηκαν και δεν ήξεραν πώς να διαπραγματευτούν το περιβάλλον τους αλλά και με ποιο τρόπο να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους.

Η κυρία Αποστολίδη συνειδητοποίησε ότι η ίδια και οι φίλοι της είχαν τα εργαλεία, τις γνώσεις και τους πόρους για να στηρίξουν αυτές τις μετανάστριες. Αναγνώρισε τη δυνατότητα που είχαν αυτές οι γυναίκες να είναι θετικές, ικανές, να συνεισφέρουν σαν ενεργά μέλη της κοινότητας. Ίδρυσε τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης» για να οργανώσει τις φίλες της για να στηρίξουν τις γυναίκες και την κοινότητα στο σύνολό της.

Πόσα μέλη έχετε στο DOP (Daughters of Penelope )παγκοσμίως;

Τα μέλη της Αδελφότητας είναι κοντά στις 10.000 .Συνεχίζουμε να ιδρύουμε νέα τμήματα σε διαφορετικά σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο και καλωσορίζουμε νέα μέλη.

Επί του παρόντος, οι Θυγατέρες της Πηνελόπης έχουν εκατοντάδες ενεργά τμήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα τμήματα αυτά βρίσκονται σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ ,τον Καναδά αλλά και την Ελλάδα. Υπάρχουν επίσης τμήματα στην Αυστραλία, τη Γερμανία, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μέχρι σήμερα, φέτος, έχουμε ναυλώσει νέα κεφάλαια στο Schenectady της Νέας Υόρκης και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η ίδρυση της οργάνωσης στοχεύει στη φιλανθρωπία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πείτε  μας λίγα λόγια για αυτό που κάνετε;

Υποστηρίζουμε φιλανθρωπικούς σκοπούς σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να είμαστε ενεργά, θετικά και ενεργά υποστηρικτικά μέλη της κοινότητας γενικότερα. Αυτό το κάνουμε συνδυάζοντας τα διάφορα ταλέντα και τους πόρους μας για να δημιουργήσουμε πρωτοβουλίες συγκέντρωσης κεφαλαίων, ώστε να μπορούμε να συνεισφέρουμε χρηματικά σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ενθαρρύνουμε επίσης τα μέλη μας να «εμφανιστούν» και να υποστηρίξουν προσωπικά φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες με την παρουσία μας.

Στους φιλανθρωπικούς μας σκοπούς περιλαμβάνονται το Penelope House in Mobile (Alabama) και το Penelope’s Place (Brockton της Μασαχουσέτης ) που είναι καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας και το Penelopean Day Care Center στην Αθήνα, Ελλάδα.

Επί του παρόντος, υποστηρίζουμε επίσης φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την Έρευνα για τον Καρκίνο, αντιμετωπίζουν διατροφικές ανασφάλειες όπως το Meals on Wheels και τις τοπικές Τράπεζες Τροφίμων, τα προγράμματα υποτροφιών και τα καταφύγια αστέγων.

Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης ψηφίζουν για τα Εθνικά τους Έργα κάθε χρόνο στο Ανώτατο Συνέδριο. Οι εθνικές μας φιλανθρωπικές οργανώσεις φέτος είναι οι :

Limbitless Solutions (https://limbitless-solutions.org), LAM Foundation (https://thelamfoundation.org) και το Penelope House (https://penelopehouse.org), το Penelope’s Place (https: //healthimperatives.org/penelopes-place-emergency-domestic-violence-shelter/), Penelopean Day Care Center and the Daughters of Penelope Foundation, Inc. (http://dopfoundationinc.com).

Αν και δεν είμαστε πολιτική ομάδα, οι Θυγατέρες της Πηνελόπης συνδέονται με εκπροσώπους του Κογκρέσου και υποστηρίζουν κοινωνικά ζητήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες και τα παιδιά, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η εκπαίδευση και οι διατροφικές ανασφάλειες. Ενθαρρύνουμε κάθε μέλος του Κογκρέσου να γίνει μέλος του Hellenic Caucus και να υποστηρίξει θέματα που ωφελούν την ελληνική διασπορά σε όλο τον κόσμο.

H κυβέρνηση των ΗΠΑ σας βοηθά σε ότι χρειάζεται ο οργανισμός και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται η Ελλάδα με το DOP;

Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης συνεργάζονται με εκπροσώπους της τοπικής, πολιτειακής και εθνικής κυβέρνησης των ΗΠΑ για να τις ενθαρρύνουν και να μπορέσουν να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα της Αδελφότητας. Ενθαρρύνουμε τους εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων να γίνουν μέρος του Hellenic Caucus που οργανώνεται για την επιδίωξη ζητημάτων που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Οι Αδελφές της Ελλάδας συμμετέχουν και είναι σχετικά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής διασποράς. Η Αδελφότητα επικροτεί τις πρωτοβουλίες τους και τις υποστηρίζει στην επιδίωξή τους για κυβερνητική συμμετοχή.

 Πόσο κοντά ήταν και είναι ο οργανισμός σας στα προβλήματα που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα και τους περισσότερους Έλληνες κατά την οικονομική και υγειονομική κρίση;

Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης διεθνώς έχουν επίγνωση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και έχουν υποστηρίξει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση αυτών των ζητημάτων μέσω δωρεών. Οι δωρεές αυτές έχουν τη μορφή χρηματικών εισφορών καθώς και ειδών που χρειάζονται για τη στήριξη του ελληνικού πολίτη. Η υποστήριξη από μεμονωμένα κεφάλαια καθώς και από την Εθνική Αδελφότητα συνεχίζεται.

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Πηνελόπης στην Αθήνα Νέα Ιωνία είναι ένα παράδειγμα της συνεχούς υποστήριξής μας. Αυτός ο κοινοτικός πόρος παρέχει υπηρεσίες σε μειονεκτούσες οικογένειες.


Είναι ένα  περιβάλλον που προσφέρει φροντίδα και θαλπωρή για παιδιά 8 μηνών έως 5 ετών ενώ οι γονείς εργάζονται ενώ εξυπηρετεί οικογένειες στην Αθήνα από το 1958.

Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί 150 παιδιά και υπάρχει λίστα αναμονής παιδιών που χρειάζονται τις υπηρεσίες του κέντρου.

 

 

 


Ποιους στόχους έχετε θέσει για το 2023, και ποια θα είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη νέα

χρονιά;

Οι « Θυγατέρες  της Πηνελόπης» έχουν στόχους που επικεντρώνονται στην υποστήριξη των γυναικών και στην
ενθάρρυνση των γυναικών .Αν και αυτοί οι στόχοι είναι συνεπείς και σταθεροί από την ίδρυση της
Αδελφότητας, αυτή τη στιγμή έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση καθώς οι προσπάθειές της είναι να φέρει στο φως τα επιτεύγματα των γυναικών για να τα αναγνωρίσουν όλοι.

Αυτή η προσπάθεια όχι μόνο παρακινεί τις γυναίκες να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τις δυνατότητές τους αλλά να χρησιμοποιούν τα ταλέντα τους για να υποστηρίξουν την κοινότητα τους. Το «The Power of WE» (το θέμα του Μεγάλου Προέδρου φέτος) αναγνωρίζει όλα όσα έχουν καταφέρει οι γυναίκες και τι είναι ικανές να κάνουν. Εμείς, οι Θυγατέρες της Πηνελόπης, συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε τις γυναίκες.

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button