Διεθνή

Τα «βάφουν» άσπρα! το νέο σούπερ-λευκό ανακλά το 98,1% του φωτός του ήλιου.

Η λευκή μπογιά που δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ αντανακλά τουλάχιστον το 98% των ακτίνων του ήλιου και μειώνει τη θερμοκρασία των βαμμένων επιφανειών κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου ακόμη και σε μία ημέρα με λιακάδα.

Ας σημειωθεί ότι οι συμβατικές άσπρες μπογιές απορροφούν περίπου το 10% έως 20% της ηλιακής ενέργειας .

Κατ αυτόν τον τρόπο όσα κτίρια θα βάφονται με αυτό το  άσπρο χρώμα θα απορροφούν λιγότερη θερμότητα, και κατ αυτόν τον τρόπο θα δροσίζονται πιο εύκολα ,θα χρειάζονται λιγότερο air condition, άρα και λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Στην Καλιφορνια και συγκεκριμένα στο Los Angeles δοκιμαστικά έβαψαν κάποια οδοστρώματα με την σούπερ αντανακλαστική λευκή μπογιά για να μειώσουν την θερμοκρασία τους θερινούς μήνες.

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν περίπου το 1% της επιφάνειας της Γης καλυπτόταν με το νέο σούπερ-λευκό υλικό (π.χ. οι στέγες των κτιρίων), θα ήταν εφικτό να αναστραφεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση ανέφεραν ότι το νέο σούπερ-λευκό ανακλά το 98,1% του φωτός του ήλιου.

Η ποσότητα ηλιακού φωτός που απορροφάται από τη νέα μπογιά είναι πλέον μικρότερη από την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που η μπογιά ανακλά πίσω στο διάστημα, με αποτέλεσμα το νέο υλικό να γίνεται ψυχρότερο σε σχέση με το περιβάλλον του.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κάλυψη μίας επιφάνειας στέγης περίπου 93 τετραγωνικών μέτρων με το νέο λευκό θα ισοδυναμούσε με μία ηλεκτρική ενέργεια ψύξης της τάξης των 10 κιλοβάτ, μεγαλύτερη από τα περισσότερα οικιακά κλιματιστικά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button