MagazinoΕλλάδα

Tα 5 πιο «δύσκολα» Αεροδρόμια των Ελληνικών νησιών

 

Το αεροπλάνο είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέσα μεταφοράς στον κόσμο, ειδικά αν το συγκρίνουμε με τα ετήσια ατυχήματα που βιώνουν άλλα μέσα μεταφοράς. Ακόμα κι έτσι, και παρά την ασφάλεια που συνήθως τους περιβάλλει, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τόσο η απογείωση όσο και η προσγείωση είναι δύο από τις πιο λεπτές στιγμές της πτήσης και στις οποίες ο κίνδυνος αυξάνεται.

Ο παράγοντας κινδύνου αυξάνεται ακόμη περισσότερο σε εκείνα τα αεροδρόμια των οποίων οι διάδρομοι προσγείωσης είναι ιδιαίτερα μικροι ή των οποίων οι τοποθεσίες βρίσκονται ανάμεσα σε βουνά, κοντά στη θάλασσα

Τα νησιωτικά αεροδρόμια της Ελλάδας κάποια μάλιστα με κοντούς διαδρόμους, ισχυρούς πλευρικούς ανέμους και προσεγγίσεις δίπλα σε γκρεμούς, είναι  πολλές φορές άκρως «συναρπαστικά» .

Ας δούμε τα πέντε κορυφαία ελληνικά αεροδρόμια όπου οι προσγειώσεις είναι ταυτόχρονα εκπληκτικές και προκλητικές και ας αναφερθούμε ακόμη μια φορά για τους πιλότους που πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα  αλλά κάνουν την δουλειά τους με εξαιρετικό τρόπο.

 Διεθνές Αεροδρόμιο Κέρκυρας (CFU) – Ιωάννης Καποδίστριας

Χωμένο ανάμεσα στο Ιόνιο Πέλαγος και τους λόφους της πόλης της Κέρκυρας, το αεροδρόμιο αυτό είναι όσο μαγευτικό, τόσο και τεχνικά απαιτητικό. Η τελική προσέγγιση περνά χαμηλά πάνω από τα τιρκουάζ νερά και πολύ κοντά στο διάσημο Ποντικονήσι. Ο στενός διάδρομος περιβάλλεται από θάλασσα και στις δύο άκρες, δίνοντας την αίσθηση ότι το αεροπλάνο προσγειώνεται στη θάλασσα. Οι μεταβαλλόμενοι παράκτιοι άνεμοι προσθέτουν μια ακόμα πρόκληση σε αυτή την εμβληματική εμπειρία.

Κρατικός Αερολιμένας Σκιάθου (JSI)

Γνωστό και ως το “ελληνικό St. Maarten” μεταξύ των φίλων της αεροπορίας. Το αεροδρόμιο της Σκιάθου είναι θρυλικό για τον πολύ σύντομο διάδρομό του—μόλις 1,6 χιλιόμετρα—και τις θεαματικά χαμηλές προσεγγίσεις του. Οι πιλότοι πρέπει να εκτελέσουν ακριβείς προσγειώσεις πάνω από δημόσιο δρόμο, μόλις λίγα μέτρα από θεατές που συγκεντρώνονται στο φράχτη για να δουν από κοντά την προσγείωση. Μάλιστα προ δύο ημερών τουρίστρια τραυματίστηκε όταν προσπάθησε να φωτογραφηθεί ακριβώς πίσω απο αεροπλάνο που ετοιμαζόταν να απογειωθεί.Ο στενός διάδρομος, οι περιορισμένες ζώνες ασφαλείας και η θάλασσα γύρω, κάνουν κάθε άφιξη μια δόση αδρεναλίνης.

Αεροδρόμιο Μυκόνου (JMK)

Τα μελτέμια, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, προκαλούν ισχυρούς και απρόβλεπτους πλευρικούς ανέμους. Ο διάδρομος είναι σχετικά μικρός και περιλαμβάνει υψομετρικές διαφορές, απαιτώντας άριστο έλεγχο κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Αεροδρόμιο Σάμου (SMI) – Αρίσταρχος ο Σάμιος

Η προσγείωση στη Σάμο αποτελεί πραγματική δοκιμασία για τους πιλότους. Το αεροδρόμιο περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά και το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ διαθέτει μια δύσκολη προσέγγιση εκτός άξονα—δηλαδή το αεροσκάφος δεν ευθυγραμμίζεται με τον διάδρομο μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα. Οι αιφνίδιοι άνεμοι από τη θάλασσα συχνά αναγκάζουν τους πιλότους να εγκαταλείψουν τα αυτόματα συστήματα και να προσγειωθούν χειροκίνητα. Είναι ένα από τα λίγα ελληνικά αεροδρόμια όπου κάθε προσγείωση μοιάζει με μικρό επίτευγμα.

Αεροδρόμιο Ικαρίας (JIK)

Σε ένα από τα πιο άγρια νησιά της Ελλάδας, το αεροδρόμιο της Ικαρίας είναι γνωστό για τη δραματική γεωμορφολογία και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Με διάδρομο μόλις 1,3 χιλιομέτρων, περιτριγυρισμένο από γκρεμούς και θάλασσα, το περιθώριο λάθους είναι ελάχιστο. Οι ισχυροί άνεμοι που σαρώνουν το νησί—ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες—μετατρέπουν μια τυπική προσγείωση σε δοκιμασία ακρίβειας και ψυχραιμίας.

Άλλα Απαιτητικά Αεροδρόμια στην Ελλάδα

Αεροδρόμιο Καλύμνου (JKL) – Περιβάλλεται από βραχώδη εδάφη και πλήττεται συχνά από πλευρικούς ανέμους.

 Αεροδρόμιο Νάξου (JNX) – Διαθέτει έναν εξαιρετικά κοντό διάδρομο και ελλιπείς υποδομές προσέγγισης.

 Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς (EFL) – Απότομο έδαφος και ισχυροί, ριπιαίοι άνεμοι δυσκολεύουν ακόμα και έμπειρους πιλότους.

Επιμέλεια :ENJOY GREECE MAGAZINES 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button