Ελλάδα

Στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας, η νύχτα της Ανάστασης είναι η Νύχτα των Αερόστατων


Ένα φαντασμαγορικό έθιμο στην όμορφη πόλη της Πελοποννήσου που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Το έθιμο αυτό προέρχεται από ντόπιους ναυτικούς οι οποίοι γυρίζοντας τον κόσμο, εντυπωσιάστηκαν από κάποιο αντίστοιχο ασιατικό έθιμο. Στη συνέχεια, το μετέφεραν στην πατρίδα τους, που με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε και συνδυάστηκε με το εορτασμό του Ανάστασης.

Κάθε χρόνο το Πάσχα και συγκεκριμένα το βράδυ της Ανάστασης εκατοντάδες “αερόστατα” γεμίζουν τον ουρανό της Κυνουρίας μεταφέροντας το μήνυμα της Ανάστασης .

Με το που ακουστεί το Χριστός Ανέστη στις τέσσερις ενορίες του οικισμού παίρνουν φωτιά οι “κολλημάρες” των αεροστάτων. Οι ντόπιοι προετοιμάζουν με επιδεξιότητας αυτές τις κολλημάρες και τις έχουν εμποτίσει νωρίτερα με λάδι και πετρέλαιο. Ανάβουν στη συνέχεια το μείγμα κι έτσι γεμίζουν με ζεστό αέρα τα αερόστατα. Ο ουρανός σιγά σιγά πάνω από το Λεωνίδιο γεμίζει με τις μικρές «φωτιές» συνθέτοντας έτσι ένα εντυπωσιακό σκηνικό.

Tα αερόστατα προετοιμάζονται από τα παιδιά και κάθε ενορία έχει τη δική της χρωματική σύνθεση.

Με το πρώτο “Χριστός Ανέστη” οι ενορίες καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό. Η φαντασμαγορική ατμόσφαιρα συμπληρώνεται με βεγγαλικά, βαρελότα, δυναμιτάκια και με κάθε είδους πυροτεχνήματα.

Φέτος πολλά από τα αερόστατα είχαν ξεχωριστά μηνύματα για την Επανάσταση του 1821 και τον εορτασμό των 200 χρόνων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button