Magazino

«Στις Πλάκας τις ανηφοριές….» η Αθήνα που αγαπάμε

Η ιστορία της ξεπερνά τα 3.500 χρόνιαΗ Πλάκα είναι η πιο γνωστή συνοικία στο κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη. Η Πλάκα αναπτύχθηκε κυρίως γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας σε μια περιοχή που ήταν συνεχόμενα κατοικημένη από την αρχαιότητα.

Περπατώντας στην Πλάκα νιώθεις την μεγαλοπρέπεια της ιστορίας της που είναι βαθιά χαραγμένη στα ένδοξα, αρχαία απομεινάρια, στους βυζαντινούς ναούς και στα επιβλητικά, αναπαλαιωμένα νεοκλασικά.Αν και η ιστορία της ξεπερνά τα 3.500 χρόνια, παραμένει μια από τις ελάχιστες γραφικές συνοικίες και ίσως η μοναδική που καταφέρνει να σε ταξιδέψει στην Αθήνα των τελευταίων 100 και πλέον χρόνων.

Η Πλάκα έχει χαρακτηριστεί και ως  «συνοικία των θεών».

Μεταπολεμικά τα κτίσματα της Πλάκας κρίθηκαν διατηρητέα στο  σύνολό τους, με αποτέλεσμα η Πλάκα να αποτελεί τη μοναδική συνοικία της Αθήνας που σε τέτοια έκταση μπορεί κάποιος να δει την πόλη όπως ήταν πριν από 100 χρόνια.

Στην περιοχή λειτουργούν μουσεία, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα με τουριστικά είδη, ενώ σώζονται κτίρια διάσημων πολιτών της παλιάς Αθήνας.

Στενά σοκάκια, ιδιαίτερα κτήρια και πολύχρωμα σπίτια συνθέτουν ένα πολύ όμορφο και ευχάριστο τοπίο, έντονα αγαπητό τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της πόλης.

Οι βόλτες στην απόλυτη αθηναϊκή γειτονιά δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο . Αχνιστός ελληνικός καφές, γραφικά δρομάκια, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα.

Από όποιο σημείο του κέντρου κι αν ανηφορήσεις  στην Πλάκα, θα νιώσεις την μοναδική ενέργεια που σε περιβάλλει σε αυτή την ιδιαίτερη γειτονιά της Αθήνας.

Σπίτια πανέμορφα  με εξαιρετική  αρχιτεκτονική η οποία αποδεικνύει πως ο χρόνος σταμάτησε σε κάποια σημεία της πολύβουης πόλης μας και αξίζει να κάνουμε μια στάση σε αυτήν .

Εδώ ευτυχώς δεν έφθασαν «αδηφάγες μπουλντόζες» και οι πολυκατοικίες .Η Πλάκα με τα  πολλα αναπαλαιωμένα σπίτια πλέον παραμείνει έως σήμερα ένα δείγμα της παλιάς Αθήνας του ήταν …τότε.

Εδώ στην οδό Θόλου υπήρξε το πρώτο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας που στεγάστηκε στην οικία Κλεάνθη-Σαουμπέρτ το πρώτο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η οικία αυτή, αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της Αθήνας και σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου.

Εδώ επίσης υπάρχει η οδός Τριπόδων η οποία  είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Αθήνας εδώ και 2500 χρόνια. Πρόκειται για τον αρχαιότερο δρόμο στον κόσμο και μαζί με την οδό Παναθηναίων και ήταν οι σημαντικότεροι δρόμοι της αρχαίας Αθήνας.

Η οδός Τριπόδων

Θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας. Είναι μάλιστα γραμμένος στα βιβλίο με τα Ελληνικά ρεκόρ Γκίνες ως ο μακροβιότερος δρόμος της Αθήνας με την ίδια ονομασία. Για 25 αιώνες ο δρόμος αυτός φέρνει το ίδιο όνομα και τον ίδιο δρόμο έχουν περπατήσει ανά τους αιώνες εκατομμύρια ανθρώπων σε πάμπολλες ιστορικές περιόδους.

Η βόλτα στην Πλάκα πάντα σε χαλαρώνει και σε γεμίζει ενέργεια. Θα περπατήσεις ανάμεσα στα αρχαία και τα νεότερα αξιοθέατα. Θ’ ανέβεις πιο πάνω στα Αναφιώτικα θα θαυμάσεις τα γραφικά και περιποιημένα σπίτια. Αφού βολτάρεις στα σοκάκια και τα πλακόστρωτα θα κάτσεις για καφέ ,ένα ρακόμελο η ένα ποτήρι κρασί και θα χαλαρώσεις μσκριά απο τους ρυθμούς της πόλης.

Σήμερα που η εικόνα της πρωτεύουσας έχει αλλάξει, η συνοικία της Πλάκας παραμένει η πιο «γνήσια» γειτονιά της πόλης, παράθυρο στην Αθήνα του παρελθόντος.


Επιμέλεια :ENJOY GREECE MAGAZINES 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button